FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAGRADA SAHAROV BJELORUSKOM NOVINARSKOM DRUŠTVU

STRASBOURG, 28. listopada 2004. (Hina/AFP) - Europski je parlament učetvrtak Bjeloruskom novinarskom društvu dodijelio nagradu Saharov zaljudska prava za 2004. godinu.
STRASBOURG, 28. listopada 2004. (Hina/AFP) - Europski je parlament u četvrtak Bjeloruskom novinarskom društvu dodijelio nagradu Saharov za ljudska prava za 2004. godinu.

U obrazloženju nagrade navodi se da Bjelorusko novinarsko društvo brani slobodu tiska od autoritarnog režima tamošnjeg predsjednika Aleksadnra Lukašenka.

Novinarsko društvo, koje nudi pravnu pomoć bjeloruskim nezavisnim medijima na sudovima, dobilo je prednost pred nekadašnjom kandidatkinjom za kolumbijsku predsjednicu Ingrid Betancourt i ruskim zaštitnicma ljudskih prava Sergeju Kovalevu i Nataliji Estemirovoj.

Predsjednik EP-a Josep Borrell izrazio je zadovoljstvo odabirom Bjeloruskog novinarskog društva "koje se bori za slobodu informiranja koju pokušava ugušiti predsjednik Lukašenko".

Nagradu Saharov, koja će biti dodijeljena u prosincu i vrijedi 50 tisuća eura, Europski parlament svake godine dodjeljuje uglednicima ili organizacijama koje su ostavile trag u borbi za ljudska prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙