FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GIU PROMINS: ovogodišnja proizvodnja vapna na razini lanjske

ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - Četiri hrvatska proizvođača vapnaokupljena u Gospodarskom interesnom udruženju za proizvodnju, preradui promet mineralnim sirovinama PROMINS, u prvih su devet mjeseci ovegodine proizvela ukupno 187.069 tona živog vapna, a u istom surazdoblju izvezli 28.073 tone živog vapna te 73.389 tonahidratiziranog vapna.
ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - Četiri hrvatska proizvođača vapna okupljena u Gospodarskom interesnom udruženju za proizvodnju, preradu i promet mineralnim sirovinama PROMINS, u prvih su devet mjeseci ove godine proizvela ukupno 187.069 tona živog vapna, a u istom su razdoblju izvezli 28.073 tone živog vapna te 73.389 tona hidratiziranog vapna.

Podaci su to s današnje sjednice strukovnog odbora za vapno PROMINS-a održanoj u Drnišu, na kojoj je rečeno i kako je ovogodišnja proizvodnja vapna na razini prošlogodišnje. Najveću proizvodnju ostvario je Kamen Sirač, a slijede Kalun iz drniša, Kalcind iz Ličkog Lešća te ITV iz Raše.

Najveći dio izvoza tih proizvođača u prvih se devet mjeseci ove godine odnosio na susjedna tržišta Bosne i Hercegovine te Srbije i Crne Gore, a najveći izvoznik unutar tog udruženja bio je također Kamen Sirač.

Na sjednici, kako su izvijestili, rečeno je da je GIU PROMINS postao punopravni član Europske asocijacije za vapno EuLA, koja broji 21 člana - nacionalnih udruženja proizvođača vapna ili pojedinačnih proizvođača, a koji godišnje proizvode oko 22,8 milijuna tona živog vapna.

Također, na današnjoj se sjednici ponovno raspravljalo i o namjeri hrvatske Vlade da donese Uredbu o jediničnim naknadama, korektivnim koeficijentima i pobližim kriterijima i mjerilima za utvrđivanje naknade za emisiju u okoliš oksida sumpora izraženih kao ugljični monoksid te posljedicama koje bi ta Uredba imala na hrvatsku industriju vapna.

Hrvatski vapnari tako upozoravaju da bi povećana naknada ugrozila perspektivnu i izvozno orijentiranu industriju vapna, a ne bi se postigao učinak smanjenja tog stakleničkog plina u zraku.

Stoga predlažu dodatne konzultacije i usklađenje Uredbe s Nacionalnom strategijom smanjenja emisije stakleničkih plinova, direktivom EU o trgovanju emisijama, kao i 'Kyoto protokolom', koji je nakon što ga je ratificirala Ruska Federacija postao obvezujući, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙