FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trend ciklus: industrijska proizvodnja u rujnu porasla 0,4 posto

ZAGREB, 4. studenog 2004. (Hina) - Industrijska proizvodnja u Hrvatskoju rujnu ove godine bila je za 0,4 posto veća od proizvodnje ukolovozu, a u usporedbi s rujnom prošle godine porasla je za 3,2posto, podatci su iz desezoniranih vremenskih serija i trend ciklusakoje je objavio Državni zavod za statistiku.
ZAGREB, 4. studenog 2004. (Hina) - Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u rujnu ove godine bila je za 0,4 posto veća od proizvodnje u kolovozu, a u usporedbi s rujnom prošle godine porasla je za 3,2 posto, podatci su iz desezoniranih vremenskih serija i trend ciklusa koje je objavio Državni zavod za statistiku.

Statističari ističu da mjesečna industrijska proizvodnja, nakon niskog rasta u svibnju ove godine od 0,1 posto, sljedećih mjeseci bilježi kontinuirano povećanje, a u rujnu doseže relativno visok rast (0,4 posto u odnosu na kolovoz).

Prema područjima Nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), u rujnu se u odnosu na kolovoz bilježi rast u prerađivačkoj industriji za 0,4 posto, a za 0,3 posto u rudarstvu i vađenju i opskrbi električnom energijom.

U usporedbi pak s rujnom prošle godine, najveći se porast industrijske proizvodnje izračunat iz trend indeksa bilježi u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom za 8,5 posto, dok je porast u prerađivačkoj industriji 3,1 posto. Nasuprot tome, u rudarstvu i vađenju bilježi se pad industrijske proizvodnje za 4,4 posto u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine.

Ukupna industrijska proizvodnja u razdoblju od listopada prošle do rujna ove godine, u usporedbi s proizvodnjom iz razdoblja od listopada 2002. do rujna 2003., veća je za 2,8 posto.

Prema podatcima za odabrane industrijske odjeljke, u rujnu ove godine u odnosu na kolovoz najveći se porast industrijske proizvodnje, od 1,8 posto, bilježi u vađenju sirove nafte i zemnog plina, te proizvodnji ostalih prometnih sredstava. Visok porast bilježi se i u proizvodnji strojeva i uređaja (za 1,7 posto), proizvodnji celuloze, papira i proizvoda od papira (za 1,4 posto), proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda (za 1,1 posto).

Od odabranih odjeljaka pad se bilježi u dvije djelatnosti, proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda za 1,1 posto, te izdavačkoj i tiskarskoj djelatnosti, za 0,1 posto.

U izdavačkoj i tiskarskoj djelatnosti pad se bilježi i na međugodišnjoj razini, u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine, i to za 2,7 posto.

Istodobno se najveći porast, od 20,9 posto, bilježi u proizvodnji strojeva i uređaja, 10,5 u proizvodnji celuloze i papira, 10 posto u proizvodnji proizvoda od metala, osim strojeva i opreme, te u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda za 9,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙