FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MAKEDONSKI PARLAMENT USVOJIO OSTAVKU PREMIJERA

SKOPJE, 18. studenog 2004. (Hina) - Makedonski parlament prihvatio je učetvrtak ostavku vlade premijera Harija Kostova, koju je, nakon petmjeseci na dužnosti, makedonski premijer podnio u ponedjeljak zbogneslaganja s albanskom Demokratskom unijom za integraciju, manjinskimpartnerom u vladi.
SKOPJE, 18. studenog 2004. (Hina) - Makedonski parlament prihvatio je u četvrtak ostavku vlade premijera Harija Kostova, koju je, nakon pet mjeseci na dužnosti, makedonski premijer podnio u ponedjeljak zbog neslaganja s albanskom Demokratskom unijom za integraciju, manjinskim partnerom u vladi.

"Sobranje Makedonije danas je usvojilo ostavku premijera Harija Kostova koju je podnio u ponedjeljak, a, prema Ustavu, ostavka predsjednika Vlade povlači i ostavku cijele Vlade", konstatirao je predsjednik parlamenta Ljubčo Jordanovski.

Sadašnja vlada će ostati na dužnosti do izbora nove, a vodit će je potpredsjednici, jer je Kostov odbio u ovom razdoblju sudjelovati u radu Vlade.

Prema objašnjenju makedonskog premijera, manji partner u vladi blokira sve reforme, a svoju ulogu u vladi shvaća samo kao instrument za neprovođenje Ohridskog sporazuma, uključujući nepotizam i korupcijsko ponašanje. Zbog toga u vladajućoj koaliciji, tvrdi Kostov, ne samo da ne postoji suglasnost i timski rad u ostvarivanju strateških reformskih ciljeva, nego je vlada i blokirana u provođenju gospodarskih reformi i u borbi protiv korupcije.

Tajming za izbor nove makedonske Vlade je neizvjestan, jer najveća vladajuća stranka Socijaldemokratski savez, nakon što je ovog proljeća Branko Crvenkovski postao predsjednik države, još uvijek nema čelnika. Stoga je ovih dana stranka u ubrzanim pripremama za održavanje kongresa na koje bi bio izabran novi čelnik.

Najistaknutiji predstavnici ove stranke, ministri obrane, financija, vanjskih poslova Vlado Bučkovski, Nikola Popovski, Ilinka Mitreva te potpredsjednica Vlade Radmila Šekerinska, koji su prema najavama medija i aspiranti za čelnika stranke, u stalnim su pregovorima za isticanje kandidature za njezina čelnika, koji bi bio i novi mandatar Vlade.

Istodobno na terenu pripreme za kandidaturu obavlja i stalni oporbenjak u stranci Tito Petkovski, koji je 1999. godine bio protukandidat Borisu Trajkovskom za predsjednika države.

Kongres Socijaldemokratskog saveza zakazan je za 25. ovog mjeseca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙