FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZJAVA BERLUSCONIJA I PUTINA NAKON SUMMITA U MOSKVI

MOSKVA, 3. studenog 2004. (Hina/ANSA) - Ruski predsjednik VladimirPutin i predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi u zajedničkojizjavi, objavljenoj u srijedu popodne po završetku bilateralnogsastanka u Moskvi, iskazali su suglasje gledišta u vezi s pitanjimareforme Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, Iraka, terorizma iodnosa Rusije s Europskom unijom.
MOSKVA, 3. studenog 2004. (Hina/ANSA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi u zajedničkoj izjavi, objavljenoj u srijedu popodne po završetku bilateralnog sastanka u Moskvi, iskazali su suglasje gledišta u vezi s pitanjima reforme Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, Iraka, terorizma i odnosa Rusije s Europskom unijom.

Reforma Vijeća sigurnosti "treba biti provedena na temelju rješenja koja uživaju opću potporu svih zemalja članica UN-a i nadahnuta su potrebom očuvanja i povećanja zemljopisne reprezentativnost i operativne učinkovitosti Vijeća sigurnosti", kaže se u izjavi dva čelnika.

Agencija ANSA takvu izjavu ocjenjuje "važnim diplomatskim rezultatom" s obzirom da Rusija, stalna članica VS-a u kojem ima veliki utjecaj, eksplicitno priznaje potrebnu da se reforma Ujedinjenih naroda ostvari uz "opću suglasnost svih članica". ANSA tumači da to znači kako za Kremlj reforma VS-a UN-a nije provediva bez pristanka Italije.

U zajedničkoj izjavi na devet stranica Berlusconi i Putin podudarno govore i glede Iraka. Moskva i Rim uz potporu inicijativi održavanja međunarodne konferencije o Iraku sazvane za kraj studenog u Sharm-el-Sheiku naglašavaju kako treba utvrditi i "mehanizme" za provedbu postignutih dogovora.

U zajedničkoj izjavi Berlusconi i Putin izražavaju osudu terorizma i ističu kako ona "mora biti bezrezervna te da dvostruki standardi nisu prihvatljivi".

Glede odnosa s Europskom unijom ruski predsjednik danas je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Berlusconijem u Kremlju izrazio bojazan da će odgoda rješavanja pitanja sastava nove Europske komisije usporiti rješavanje problema koji još postoje između Moskve i Bruxellesa. Berlusconi je tom prigodom zajamčio da će Italija učiniti sve kako bi se prevladali zastoji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙