FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CHIRAC STIGAO U LONDON

LONDON, 18. studenog 2004. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik JacquesChirac je stigao u četvrtak u London u službeni dvodnevni posjet kojiće najvećim dijelom biti posvećen godišnjem francusko-britanskomsummitu i svečanostima kojima se obilježava kraj proslave stoteobljetnice sporazuma o prijateljstvu i suradnji između dviju zemalja(Entente Cordiale).
LONDON, 18. studenog 2004. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik Jacques Chirac je stigao u četvrtak u London u službeni dvodnevni posjet koji će najvećim dijelom biti posvećen godišnjem francusko-britanskom summitu i svečanostima kojima se obilježava kraj proslave stote obljetnice sporazuma o prijateljstvu i suradnji između dviju zemalja (Entente Cordiale).

Chirac je u posjet Francuskoj došao u pratnji šest ministara - vanjskih poslova Michela Barniera, obrane Michele Alliot Marie, radnih odnosa Gerarda Larchera, ekologije Sergea Lepeltiera, europskih poslova Claudie Haignere i suradnje Xaviera Darcosa.

Očekuje se da će razgovori s britanskim dužnosnicima biti usmjereni na potvrđivanje suradnje unatoč stalnim napetostima uzrokovanima neslaganjem vezanim za rat u Iraku.

Entente Cordiale kolonijalni je sporazum koji su 8. travnja 1904. u Londonu potpisali tadašnji britanski ministar vanjskih poslova, lord Lansdowne, i francuski veleposlanik, Paul Cambon. Cilj sporazuma bio je rješavanje dugotrajnih sukoba između dviju zemalja u njihovim tadašnjim kolonijalnim posjedima.

Sporazum je predstavljao velik pomak u odnosima između dviju zemalja obilježenima dugogodišnjim sukobima i suparništvom. Bio je tako primjerice ključan za francusko-britansku vojnu suradnju u oči Prvog svjetskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙