FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CHIRAC: FRANCUSKA ĆE OBAVITI SVOJU ZADAĆU U OBALI BJELOKOSTI

MARSEILLE/ABIDJAN, 14. studenog 2004. (Hina/AFP) - Francuskipredsjednik Jacques Chirac rekao je u nedjelju u Marseilleu da ćeFrancuska nastaviti obavljati svoje zadaće pod međunarodnim mandatom uObali Bjelokosti i neće dopustiti da situacija izmakne kontroli.
MARSEILLE/ABIDJAN, 14. studenog 2004. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik Jacques Chirac rekao je u nedjelju u Marseilleu da će Francuska nastaviti obavljati svoje zadaće pod međunarodnim mandatom u Obali Bjelokosti i neće dopustiti da situacija izmakne kontroli.

Francuska neće dopustiti da se razvije situacija koja može "samo dovesti do anarhije ili do uspostave režima koji bi imao fašističke karakteristike", rekao je Chirac.

Situacija u Abidjanu bila je mirna u nedjelju, u vrijeme kada se u muslimanskom svijetu obilježava završetak svetog mjeseca Ramazana, unatoč pucnjavi "mladih domoljuba" raspoređenih u više dijelova grada, izjavili su očevici za France Presse.

Neki od pristaša predsjednika Laurenta Gbagboa u nedjelju ujutro su još uvijek bili nedaleko od predsjedničke rezidencije u Cocodyu, stambenoj četvrti u Abidjanu, gdje se nalaze već tjedan dana.

Snage sigurnosti pretraživale su grad koji je povratio svoj stari izgled nakon višednevnog nasilja usmjerenog protiv francuskih državljana.

Neredi u Obali Bjelokosti bili su počeli početkom prošlog tjedna, nakon što su snage predsjednika Gbagboa nakon godinu i pol dana prekinule primirje bombardiranjem sjevernog dijela zemlje, koji je pod nadzorom pobunjenika od 2002., kad nisu uspjeli provesti državni udar.

Nakon što su vladine snage prošle subote u napadu na francusku vojnu bazu ubile devet vojnika i ranile više od dvadeset, francuske su snage uzvratile i uništile dva zrakoplova Suhoja, koji su sudjelovali u napadu, što je izazvalo porast nasilja - silovanja, napada i krađa - protiv francuskih državljana i drugih stranaca.

Odlazak stranih državljana iz te bivše francuske kolonije izazvan višednevnim nasiljem i dalje traje.

Stotine Europljana, od kojih su velika većina Francuzi, čekaju da napuste Obalu Bjelokosti. Tijekom dana dva bi zrakoplova, koje je unajmilo francusko ministarstvo vanjskih poslova, trebala evakuirati iz zemlje 800 ljudi, kao i dan ranije, rekao je glasnogovornik francuskog vojnog kontingenta u Obali Bjelokosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙