FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZUROFF:DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO ODLUČUJE O AŠNERU U ROKU 60 DANA

ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina) - Hrvatsko Državno odvjetništvoodlučit će u roku 60 dana o pokretanju postupka protiv MilivojaAšnera, osumnjičenog da je počinio ratne zločine tijekom Drugogsvjetskog rata, izjavio je u utorak u Zagrebu izvršni direktor Centra"Simon Wiesenthal" Efraim Zuroff.
ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina) - Hrvatsko Državno odvjetništvo odlučit će u roku 60 dana o pokretanju postupka protiv Milivoja Ašnera, osumnjičenog da je počinio ratne zločine tijekom Drugog svjetskog rata, izjavio je u utorak u Zagrebu izvršni direktor Centra "Simon Wiesenthal" Efraim Zuroff.

On je s Glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem razgovarao u Zagrebu o slučaju 91-godišnjeg Ašnera, bivšeg ustaškog dužnosnika u Požegi. Centar "Simon Wiesenthal" ga sumnjiči da je kao zapovjednik ustaške policije u službi nacističke Njemačke počinio ratni zločin progoneći požeške Židove.

"Postoje vrlo čvrsti dokazi i dokumenti koji terete Ašnera, no neki svjedoci koji ga znaju iz toga vremena boje se svjedočiti", rekao je Zuroff na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP) u Zagrebu.

Po njegovim riječima, Državno odvjetništvo će u roku 60 dana odlučiti i o podnošenju zahtjeva za izručenje Ašnera iz Austrije. Ašner uz hrvatsko ima i državljanstvo te zemlje.

Zuroff se nada da će on naći pred sudom u Požegi gdje su počinjeni navodni zločini, no nije isključio mogućnost da mu se sudi i u odsutnosti.

Saznanja o Ašneru prikupljena su u sklopu međunarodne akcije hvatanja ratnih zločinaca "Posljednja šansa", u koju se Hrvatska uključila u lipnju ove godine. Tijekom akcije prikupljeni su podaci o još deset osumnjičenih, čiji identitet Zuroff nije želio otkriti. Rekao je tek da se radi o jednom "ozbiljnom slučaju " u Osijeku i nekoliko osoba u Dubrovniku.

Zuroff je čekom od 5.000 dolara nagradio Alena Budaja, koji je u hrvatskim medijima objavio podatke o Ašneru, do kojih je došao istražujući povijest Židova u Požegi. Budaj je istaknuo da mu motiv nije bio novac, nego želja da se ratni zločin ne zaboravi i da počinitelj ne ostane nekažnjen. Dodao je da on osobno niti njegova obitelj zbog toga nisu primili nikakve prijetnje, ali je prijetnje nakon objavljivanja slučaja u medijima policiji prijavio predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP) Zoran Pusić.

Po njegovim riječima, riječ je o prijetećim pismima, sms i porukama na telefonskim sekretaricama, među kojima ima i onih o dizanju u zrak ureda GOLJP-a. Zuroff je naglasio da je Hrvatska jedina zemlja u kojoj su sudionici akcije "Posljednja šansa" primili prijetnje zbog svojih aktivnosti.

Centar Simon Wiesenthal pokrenuo je taj projekt 2002. godine i dosad prikupio podatke o 320 navodnih zločinaca u osam europskih zemalja.

Zuroff je rekao da su istrage protiv osumnjičenih u različitim fazama i procijenio da bi upravo Ašner mogao biti prvi koji će se naći pred sudom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙