FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mateša u Saboru: država najmanje izdvaja za sport

ZAGREB,17. studenoga 2004.(Hina) - Predsjednik Hrvatskog olimpijskogodbora (HOO) Zlatko Mateša izjavio je danas u Hrvatskom saboru,podneseći Programsko i financijsko izvješće HOO-a za 2003., dahrvatska država od svih društvenih djelatnosti najmanje izdvaja zasport.
ZAGREB,17. studenoga 2004.(Hina) - Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša izjavio je danas u Hrvatskom saboru, podneseći Programsko i financijsko izvješće HOO-a za 2003., da hrvatska država od svih društvenih djelatnosti najmanje izdvaja za sport.

Mateša je upozorio da su državna izdvajanja za sport od 1999. do 2003. u konstantnom padu, da je lani za sport izdvojeno tek 0,05 posto državnog proračuna ili samo 3,5 posto BDP-a.

Hrvatska, gledajući po stanovniku, godišnje za sport izdvaja tek 1,82 eura, dok, primjerice, Cipar izdvaja 12 eura, Mađarska 2,5, Poljska 3,8 eura, rekao je.

Matično ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta prošle je godine za razvoj hrvatskog sporta izdvojilo ni 1 posto svoga proračuna, upozorio je Mateša.

No, istaknuo je, unatoč tim novčanim problemima HOO je prošle godine konsolidirao svoje financijsko stanje, čemu su, tvrdi, uvelike pomogli i Vladini 'novčani transferi' za osvajače medalja na ljetnim olimpijskim igrama u Ateni.

U raspravi o izvješću sudjelovali su samo klubovi SDP-a i HDZ-a - SDP je najavio suzdržanost, a HDZ potporu.

Biserka Perman (SDP) kazala je da Vlada premalo izdvaja za sport, da je HOO tek 15 posto planiranih sredstava utrošio za razvoj sporta na lokalnoj razini, te samo 17 posto planiranog novca za informatizaciju sportskih saveza.

"Ili su ti planovi prenapuhani ili su gospoda iz HOO-a čarobnjaci", kazala je Perman, najavivši da će amandmanom na prijedlog državnog proračuna za 2005. tražiti više novca za sport.

Franjo Arapović (HDZ) smatra da je HOO u skladu sa svojim mogućnostima uspio na prikladan način pratiti hrvatski sport, a puno je, kaže, učinjeno i na decentralizaciji tog najvišeg sportskog tijela u državi.

SDP i HDZ 'sukobili' su se u raspravi oko Izvješća o uredbama koje je Vlada donijela na temelju zakonskih ovlasti.

SDP-ovac Josip Leko prozvao je Vladu da je uredbe koje se odnose na Zakon o prijevozu u cestovnom prometu te Zakon o komunalnom gospodarstvu donijela mimo Sabora, a time i mimo Ustava.

HDZ-ovci su, uz pomoć državnog tajnika u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Dražena Bregleca, uzvaraćali da su se te uredbe, u potpunosti na osnovu zakona, morale donijeti kako bi olakšale život prijevoznicima i građanima.

Najavili su i novi zakon o prijevozu u cestovnom prometu koji će u cijelosti zamijeniti donesenu uredbu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙