FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "DANAS" O SUSRETU SANADERA I KOŠTUNICE

ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Iako ne treba zaboraviti naprošlost, kako kažu svi učesnici beogradskih razgovora, budućnost jeono čemu teže i SCG i Hrvatska, a ta je budućnost Europska unija,buduća zajednička država u kojoj će ponovo živeti Srbi i Hrvati, pišebeogradski "Danas" u komentaru na susret hrvatskog premijera IveSanadera s predsjednikom srbijanske vlade Koštunicom u Beogradu.
ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Iako ne treba zaboraviti na prošlost, kako kažu svi učesnici beogradskih razgovora, budućnost je ono čemu teže i SCG i Hrvatska, a ta je budućnost Europska unija, buduća zajednička država u kojoj će ponovo živeti Srbi i Hrvati, piše beogradski "Danas" u komentaru na susret hrvatskog premijera Ive Sanadera s predsjednikom srbijanske vlade Koštunicom u Beogradu.

"Posebno je bitna činjenica da razgovor najviših državnika dviju, donedavno neprijateljskih, zemalja nisu inicirale zapadne sile, koje su često u prošlosti znale 'zavrtati uši' i postavljati Miloševića, Tuđmana i ostalo živo i neživo haaško bratstvo za stol kako bi ih urazumili. Ta činjenica - da Zagrebu i Beogradu nije više potreban tutor za izgradnju budućeg trajnog mira na ovoj našoj bačvi baruta - jest onaj kamen temeljac na kojem valja graditi budućnost balkanske regije", kaže list i konstatira da je za obje zemlje budućnost EU, "buduća zajednička država u kojoj će ponovo živjeti Srbi i Hrvati".

"Uz malo sreće, dvije zemlje bit će ponovo pod istom zastavom 2010. godine, možda malo kasnije, ali sasvim sigurno uskoro - samo dva desetljeća poslije najkrvavijeg pira u modernoj povijesti Europe čiji su one bili sudionici", zaključuje "Danas".

Dnevnik "Danas" se u komentaru osvrće i na anketu u kojoj se tri četvrtine gledatelja HRT-a izjasnilo protiv Sanaderova posjeta Beogradu i konstatira da bi možda slično bilo i u Srbiji da je provedena takva anketa. "Sanader je, međutim, odavno raskrstio s jeftinim politikanstvom i populizmom, ne libeći se otvoreno pozvati Srbe natrag na svoja ognjišta, poslati svoje heroje rata u Den Haag, konačno i odbrusiti hrvatskom 'vox populi' da njegov posjet pridonosi 'normalizaciji odnosa sa Srbijom, koja nema alternativu'", kaže se u komentaru.

"Danas" u srijedu prenosi i reakcije političara i javnih ličnosti nakon posjeta hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu, kojega mnogi ocjenjuju povijesnim.

"Vrlo je važno stalno unapređivanje odnosa SCG i Hrvatske i posebno Srbije i Hrvatske. Vrlo cijenim i radujem se pomacima i onome što se događalo u posljednje vrijeme na unapređenju odnosa i vjerujem da će ovaj posjet utjecati na uzvratni posjet predsjednika vlade Srbije Hrvatskoj. Mi smo 2000. godine naslijedili vrlo dugačak popis otvorenih pitanja, koji je naporima u ove četiri godine značajno sužen. Suradnja je korisna i zbog iskustva koje Hrvatska ima u pridruživanju Europskoj uniji, jer razgovorima možemo unaprijediti našu poziciju u odnosu na EU", stajalište je bivšeg ministra vanjskih poslova SCG Gorana Svilanovića, koje u srijedu objavljuje beogradski dnevnik "Danas".

Josip Ivanović, predsjednik Nacionalnog savjeta hrvatske manjine u SCG, u izjavi istom listu kaže da to "smatra prvorazrednim i povijesnim događajem, jer je to put ka rješavanju mnogih problema koji su ostali otvoreni još od vremena ratnih sukoba". "Isto tako, ovaj događaj je značajan za normalizaciju života kako srpskocrnogorske zajednice u Hrvatskoj, tako i hrvatske zajednice u SCG", kazao je Ivanović. On je dodao da se samo dobro uređenim odnosima između dviju država mogu očekivati i uređeni uvjeti za život manjinskih zajednica. U tom smislu, ističe Ivanović, "pozdravljamo dolazak premijera Sanadera u Beograd i njegovu spremnost da uđe u sve te procese i da ih rješava na obostranu korist".

Sasvim drukčije je mišljenje Dušana Sekulovića iz nevladinog Centra za komunikaciju "Pravda", koji se bavi i problemima izbjeglih Srba iz Hrvatske: "Zatečeni smo izjavom da će se Srbima vratiti imovina do kraja godine. Naime, nakon 14 godina nije vraćeno 53 tisuće stanarskih prava, pokretna imovina, mirovine nisu isplaćene, nisu vraćene dionice, telefonski brojevi. Nisu spomenuti poslovni prostori, ništa se de facto nije pomaknulo, osim što je bilo nekih kozmetičkih poteza. Ne možemo govoriti o dobroj namjeri nakon 14 godina, nas je 21 posto umrlo", kazao je Sekulović "Danasu" komentirajući najavu premijera Sanadera u Beogradu da će u skladu sa sporazumom sa zastupnicima SDSS-a u Saboru srpska imovina biti vraćena do kraja godine. Sanader je s tim u vezi rekao da do mogućeg produljenja tog roka može doći samo iz financijskih, ali ne i političkih razloga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙