FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KRIZA U VIJEĆU MINISTARA BiH I FEDERALNOJ VLADI

SARAJEVO,5. studenog 2004. (Hina) - Predsjedatelj Vijeća ministaraBosne i Hercegovine Adnan Terzić najavio je kako će podnijeti ostavkuna ovu dužnost nakon što je Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojiozakon o porezu na dodanu vrijednost koji odudara od rješenja što ih jepredložila i zagovarala vlada.
SARAJEVO,5. studenog 2004. (Hina) - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić najavio je kako će podnijeti ostavku na ovu dužnost nakon što je Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio zakon o porezu na dodanu vrijednost koji odudara od rješenja što ih je predložila i zagovarala vlada.

Kako u petak prenose gotovo svi bosanskohercegovački mediji, Terzićeva pismena ostavka tijekom dana bit će dostavljena Predsjedništvu BiH a članovi tog tijela odlučit će hoće li je prihvatiti ili ne.

"Način na koji mi (Vijeće ministara) funkcioniramo je neodrživ", kazao je Terzić istaknuvši kako je nedopustiva praksa da zastupnici iz stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Parlamentu glasuju protiv zakona koje usuglase ministri iz tih istih stranaka.

Zastupnički dom Parlamenta BiH u četvrtak je usvojio prijedlog zakona o PDV-u kojim se uvode dvije stope poreza na dodanu vijednost. Za većinu proizvoda i usluga naplaćivao bi se porez u iznosu od 17 posto dok bi se na kruh, mlijeko, knjige i još neke proizvode primjenjivala nulta porezna stopa.

Vijeće ministara BiH predložilo je međutim da i ovi proizvodi budu oporezovani po istoj jedinstvenoj stopi a Terzić je takav prijedlog obrazložio činjenicom da je u neuređenoj zemlji kakva je BiH praktično nemoguće spriječiti manipulacije i porezne prijevare ukoliko postoji više od jedne porezne stope.

Zastupnici iz Socijaldemokratske stranke (SDP) nisu željeli ni sudjelovati u glasovanju o zakonu o PDV-u kakvoga je predložila Terzićeva vlada tvrdeći kako će njegova primjena biti udar na najsiromašnije slojeve stanovništva.

"Ovo znači kako će umirovljenici plaćajući porez na kruh i mlijeko ulagati u jahte koje će kupovati bogataši", kazao je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Dogodilo se međutim da su zastupnici iz Stranke za BiH, koja je dio vladajuće većine, uložili amandmane kojima su izmijenili suštinu zakona i praktično srušili vladin prijedlog a njihova objašnjenja bila su vrlo blizu onima što su ih zastupali SDP-ovci.

Predstavništvo Europske komisije u BiH ranije je upozoravalo kako bi bilo kakvo rješenje osim jedinstvene stope PDV-a bilo pogubno za tu zemlju jer bi zbog neuređenog stanja ona svake godine nastavila gubiti najmanje 100 mlijuna eura poreznih prihoda.

Terzić je odmah po pisanju ostavke otputovao u Abu Dabi a predsjednicima svoje Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Srpske demokratske stranke (SDS) i Stranke za BiH (SBiH) ostavio je rješavanje problema u odnosima između vlade i parlamenta.

Njegova ostavka može se tumačiti prije svega kao upozorenje vladajućim strankama da osiguraju da Dom naroda državnog parlamenta spriječi usvajanje teksta zakona kakvoga je usvojio Zastupnički dom.

Uz krizu vlade na državnoj razini istodobno traje i kriza vlade na razini Federacije BiH.

Tamo je problem također u odnosima između SDA i SBiH jer su se ministri iz tih stanaka sukobili oko izmjena zakona o privatizaciji. Ministri iz SBiH nisu sudjelovali na sjednici vlade održanoj u četvrtak i najavili su kako će podnijeti ostavke.

Oni inzistiraju na zakonskim rješenjima koja će onemogućiti ulazak inozemnih tvrtki u državnom vlasništvu u procese privatizacije u BiH.

Kriza se međutim javila i unutar Stranke za BiH.

Potpredsjednik Federacije BiH Šahbaz Džihanović koji obnaša i dužnost člana najužeg stranačkog vodstva, u četvrtak je potvrdio kako napušta SBiH zbog neslaganja s politikom stranke i dijelom stranačkim dužnosnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙