FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TERZIĆ OSTAJE, MOGUĆE PROMJENE U VIJEĆA MINISTARA BiH

SARAJEVO,10. studenog(Hina) - Predsjedništvo Bosne i Hercegovineodbacilo je u srijedu zahtjev predsjedatelja Vijeća ministara tezemlje Adnana Terzića za razrješenje s dužnosti premijera, potvrdio jenovinarima bošnjački član bosanskohercegovačkog državnog vrha SulejmanTihić.
SARAJEVO,10. studenog(Hina) - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odbacilo je u srijedu zahtjev predsjedatelja Vijeća ministara te zemlje Adnana Terzića za razrješenje s dužnosti premijera, potvrdio je novinarima bošnjački član bosanskohercegovačkog državnog vrha Sulejman Tihić.

"Nismo prihvatili Terzićev zahtjev za razrješenjem. Podržali smo njegov rad i napore Vijeća ministara usmjerene na provedbu reformskih mjera", kazao je Tihić nakon sjednice Predsjedništva BiH održane u Sarajevu.

Takvu odluku, kako je pojasnio, Predsjedništvo je donijelo nakon što su predstavnici svih političkih stranaka koje čine vladajuću većinu, "osim jedne", iskazali potporu Terziću na konzultacijama obavljenim u utorak.

Tihić nije želio izrijekom kazati koja je stranka "izrazila rezerve" prema Terziću, no prema izjavama koje su stranački čelnici dali u utorak bjelodano je kako je riječ o Stranci za BiH (SBiH), koju iz sjenke vodi Haris Silajdžić.

Formalni predsjednik SBiH Safet Halilović, koji ujedno obnaša i dužnost državnog ministra za civilna pitanja, u utorak je kazao novinarima kako potpora njegove stranke aktualnom premijeru i Vijeću ministara može biti samo uvjetna te da će ovisiti o tome hoće li se i kakve reforme provoditi.

Tihić je neizravno potvrdio kako su predstavnici ostalih stranaka-članica vladajuće koalicije nezadovoljni takvim odnosom Stranke za BiH pa je stoga moguće očekivati rekonstrukciju vlade.

"Ukoliko smatra potrebnim, Terzić može izvršiti rekonstrukciju Vijeća ministara u cilju njegova učinkovitijeg rada i osiguranja potpore u parlamentu", izjavio je Tihić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, on je dodao kako sam Terzić nije tražio rekonstrukciju vlade no predsjednici stranaka koje sudjeluju u vlasti iskazali su rezerve prema sadašnjem sastavu Vijeća ministara.

Ukoliko bi SBiH prešla u oporbu, preostale četiri stranke još uvijek bi imale većinu u državnom parlamentu.

Adnan Terzić zatražio je razrješenje s premijerske dužnosti prošlog tjedna nakon što je Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio prijedlog zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) koji predviđa dvije umjesto jedne porezne stope, kako je to predlagala vlada.

Izmjene prijedloga zakona slijedile su nakon intervencije nekih zastupnika upravo iz Terzićeve Stranke demokratske akcije (SDA) i SBiH, a on je to protumačio kao nepovjerenje parlamenta.

Sulejman Tihić u srijedu je kazao kako vjeruje da će sada doći do poboljšanja teksta zakona, čime je sugerirao kako su SDA, Srpska demokratska stranka (SDS), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Partija demokratskog progresa (PDP) obećale da će njihovi zastupnici u Domu naroda glasovati za jediNstvenu stopu PDV-a od 17 posto.

Na taj način stvorit će se zakonske pretpostavke za usuglašavanje tekstova zakona usvojenih u dva skupštinska doma odnosno za eliminiranje dvije stope koje je nametnuo Zastupnički dom.

Sadašnja oporba, predvođena Socijaldemokratskom partijom (SDP), oštro se protivi jedinstvenoj stopi PDV-a obrazlažući to tvrdnjom kako će toliki porez i na najosnovnije životne namirnice poput kruha i mlijeka, na koje se sada ne plaća, drastično ugroziti standard najsiromašnijih slojeva stanovništva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙