FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER: PUNA POTPORA EPP-A ZA DATUM PREGOVORA

MEISE,4. studenoga(Hina) - Stranački čelnici Europske pučke stranke(EPP) dali su punu potporu Hrvatskoj u njezinim nastojanjima da štoprije otpočne pristupne pregovore s EU, izjavio je u četvrtak hrvatskipremijer Ivo Sanader.
MEISE,4. studenoga(Hina) - Stranački čelnici Europske pučke stranke (EPP) dali su punu potporu Hrvatskoj u njezinim nastojanjima da što prije otpočne pristupne pregovore s EU, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Mogu reći da sam kod svih premijera i stranačkih čelnika naišao na punu potporu. Rekli su mi čak i da nema potrebe voditi velike rasprave o Hrvatskoj, jer se samo po sebi razumije da se mora slijediti odluka Europskog vijeća iz lipnja u kojoj je rečeno da se pregovori s Hrvatskom otvore u ranu 2005. godinu", rekao je Sanader u Meiseu pored Bruxellesa, gdje je sudjelovao na summitu Europske pučke stranke.

Na summitu EPP-a sudjelovalo je desetak premijera iz zemalja članica EU-a te stranački vođe iz cijele Europe.

Sve stranačke frakcije u Europskom parlamentu tradicionalno uoči summita EU-a organiziraju sastanak stranačkih čelnika.

Europska pučka stranka (EPP), koja okuplja europske demokršćanske stranke, ima najbrojniju frakciju u Europskom parlamentu s 268 zastupnika.

Sanader je rekao da je razgovarao sa svim nazočnim premijerima i iskoristio ovu priliku da lobira kako bi Hrvatska na summitu u prosincu dobila točan datum pregovora.

Upitan da komentira najnoviji zahtjev ICTY-a da se uz haškog optuženika Antu Gotovinu traži i Miroslav Bralo, Sanader je rekao da je sada potrebno utvrditi nekoliko činjenica. Prije svega mora se provjeriti je li Bralo uopće hrvatski državljanin i nalazi li se u Hrvatskoj.

Ako se utvrdi da je u Hrvatskoj, mi ćemo ga tretirati "kao i svakog haškog optuženika i transferirati ga u Haag", rekao je Sanader.

"Međutim, u ovom trenutku ne bih želio da razvoj događaja ide u tom smjeru da taj slučaj postane opterećenje za Hrvatsku, budući da, prema sadašnjim informacijama, nije riječ o hrvatskom državljaninu te da je riječ o čovjeku koji nije optužen za zločine u Hrvatskoj , nego u BiH i mislim da ćemo u našem odnosu s ICTY-em raspraviti te okolnosti", rekao je Sanader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙