FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - gospodarstvo - za srijedu, 17. studenoga

ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zasrijedu, 17. studenoga.
ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 17. studenoga.

ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (European Bank for Reconstruction and Development - EBRD) predstavit će svoj Tranzicijski izvještaj za 2004. godinu. U tom dokumentu EBRD analizira postignuća tranzicijskih zemalja u društvenom i gospodarskom razvoju te identificira ključna područja na kojima su nužna poboljšanja. U izvještaju se države uspoređuju i rangiraju, uz ostalo, po stupnju ekonomske i političke stabilnosti, stopama gospodarskog rasta, vrijednosti investicija, razvoju infrastrukture i drugim kriterijima (11,30 sati, Zagrebačka burza, Ksaver 200).

ZAGREB - Zagrebački Ekonomski institut procjenjuje da će realan rast bruto domaćeg proizvoda u Hrvatskoj u idućoj godini biti kao i u ovoj, 3,8 posto. Analitičari predviđaju i zadržavanje niske inflacije, od 2,4 posto na godišnjoj razini. Tečaj kune u odnosu na euro neće se bitnije mijenjati ni u 2005. i kretat će se prosječno oko 7,53 kuna za euro, procjena je koju analitičari iznose u publikaciji Croatian Economic Outlook. Predviđaju također da će se deficit tekućeg računa platne bilance s očekivanih ovogodišnjih 5,3 posto BDP-a smanjiti na 4,6 posto u idućoj godini.

ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u listopadu ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec manja za 3,3 posto, a u razdoblju od siječnja do listopada veća je za 2,8 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, objavio je Državni zavod za statistiku. Statističari napominju da je listopad ove godine imao dva radna dana manje od prošlogodišnjeg listopada, što na mjesečne indekse razina utječe oko 5 posto. U usporedbi s prosječnom mjesečnom proizvodnjom u prošloj godini industrijska je proizvodnja u listopadu ove godine veća za 4,4 posto.

ZAGREB - Podaci o robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom u prvih devet mjeseci ove godine pokazuju da se bilježe povoljnija kretanja u vanjskotrgovinskoj razmjeni nego u prethodnim godinama, budući da izvoz raste po osjetnije višim stopama od uvoza. No, unatoč znatno većem rastu hrvatskog robnog izvoza od uvoza u prvih devet ovogodišnjih mjeseci, uvoz je još uvijek dvostruko veći od izvoza, pa deficit iznosi 6,28 milijardi dolara. Istodobno je nešto povećana pokrivenosti uvoza izvozom koja sada iznosi, još uvijek niskih, 47,9 posto, dok je lani u istom razdoblju iznosila 43,6 posto. Podaci Državnog zavoda za statistiku govore da je nastavljen trend dinamičnijeg rasta izvoza, izraženog u američkim dolarima, od 29,9 posto, od rasta uvoza, od 18,1 posto. U prvih devet mjeseci hrvatski je robni izvoz iznosio 5,78 milijardi dolara, dok je istodobno uvezeno roba za 12,06 milijardi USD.

OSIJEK/ZAGREB - Osječka kemijska, prehrambena i farmaceutska industrija Saponia d.d. u prvih je devet mjeseci ove godine poslovala s neto dobiti od 12,13 milijuna kuna, što je porast od 36,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Rezultati poslovanja, kako stoji u pojašnjenju koje je Uprava tvrtke dostavila Varaždinskoj burzi, bilježe pozitivan pomak u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ukupni su prihodi Saponie u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosili 373,66 milijuna kuna i bili su 4,7 posto viši, a povećani su i ukupni rashodi, za 3,9 posto, na 361,5 milijuna kuna.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

fax: 017 4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙