FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

saborska oporba: odluka o dodjeli novca nezavisnim zastupnicima skandalozna

ZAGREB,12. studenoga(Hina) - Predstavnici četiri oporbena kluba uHrvatskom saboru (SDP, HNS, HSP i HSS) danas su na zajedničkojkonferenciji za novinare sramotnom i skandaloznom ocijenili odlukusaborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav o dodjelinovca nezavisnim i manjinskim zastupnicima, tvrdeći da je riječ o"tipičnom fondu za kupovanje zastupnika".
ZAGREB,12. studenoga(Hina) - Predstavnici četiri oporbena kluba u Hrvatskom saboru (SDP, HNS, HSP i HSS) danas su na zajedničkoj konferenciji za novinare sramotnom i skandaloznom ocijenili odluku saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav o dodjeli novca nezavisnim i manjinskim zastupnicima, tvrdeći da je riječ o "tipičnom fondu za kupovanje zastupnika".

Zamoljeni da protumače činjenicu da je Odbor tu odluku u siječnju donio jednoglasno, kao i njezine izmjene u dva navrata, kazali su kako im odluka iz siječnja nije bila sporna, budući da se doista radilo o nezavisnim zastupnicima, ali da im je sporna prošlotjedna dodjela novca Ivi Lončaru i Zdenki Čuhnil koji su u Sabor ušli na stranačkim listama Hrvatske demokratske seljačke stranke i HSS-a.

Zastupnici su ustvrdili da nitko iz njihovih klubova nije glasovao za tu odluku, iako je Mato Arlović (SDP) u današnjem intervjuu za jedan list potvrdio da je na sjednici 3. studenoga podržao odluku, jer je krivo razumio o čemu se radi.

Milanka Opačić (SDP) ponovila je kako Zakon o političkim strankama govori isključivo o dodjeli novca parlamentarnim strankama, te da ne propisuje nikakvu naknadu za nezavisne zastupnike.

"Riječ je o opasnom presedanu, jer bi neki zastupnici mogli izići iz svojih klubova, kako bi dobili tu naknadu", kazala je Opačić, ocjenjujući da je odluka Odbora protivna i Ustavu, jer "Ustav govori o višestranačju, a ovdje se potiče pojedinačni sustav".

Ocijenila je i da je "sasvim jasno da se HDZ u Saboru po prvi puta našao u glasačkoj krizi i da je zato otvorio političku trgovinu".

Ljubica Lalić (HSS) odbacila je pojašnjenja da je riječ o novcu kojim će se financirati političko djelovanje nezavisnih i manjinskih zastupnika, upozoravajući da odluka ne propisuje da zastupnici moraju pravdati potrošeni novac.

Dragutin Lesar (HNS) izvijestio je da je, nakon HSS-ove tužbe Ustavnom sudu i HNS reagirao i Hrvatskom saboru podnio zahtjev za vjerodostojno tumačenje Zakona o političkim strankama.

Miroslav Rožić (HSP) smatra da je sve to zbog spašavanja ministra vanjskih poslova Miomira Žužula čija je cijena, rekao je osam milijuna kuna koliko će dobiti svi nezavisni i manjinski zastupnici. Dodao je da tome treba dodati i "šest milijardi kuna za projekt Rivijera Brijuni i dionice koje će se podijeliti umirovljenicima".

Na pitanje zašto na konferenciju nisu zvali i zastupnike IDS-a, Opačić je, na odlasku, odgovorila kako "nakon posljednjih izjava, nije jasnu jesu li oni oporba".

Inače, većina stranaka u Hrvatskom saboru među svojim zastupnicima ima i nezavisne, a među njima prednjači SDP s pet nezavisnih zastupnika koji su ujedno članovi kluba zastupnika SDP-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙