FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HEP: gubitak zbog krađe struje godišnje 300 milijuna kuna

ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina) - Godišnji gubici Hrvatskeelektroprivrede (HEP) od neovlaštene potrošnje, odnosno krađe struje,procjenjuju se na 300 milijuna kuna, rečeno je na današnjem stručnomskupu "Gubici u distribuciji električne energije - sprječavanjeneovlaštene potrošnje".
ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina) - Godišnji gubici Hrvatske elektroprivrede (HEP) od neovlaštene potrošnje, odnosno krađe struje, procjenjuju se na 300 milijuna kuna, rečeno je na današnjem stručnom skupu "Gubici u distribuciji električne energije - sprječavanje neovlaštene potrošnje".

Po distribucijskom područjima HEP-a, najveći relativni udjel otkrivenih slučajeva neovlaštene potrošnje, odnosno krađe električne energije među potrošačima u zadnje četiri godine, je u na području Elektre Šibenik, gdje je otkriveno 900 slučajeva, odnosno 125 na 10 tisuća potrošača.

Na drugom mjestu je sisačko područje sa 390 otkrivenih slučajeva krađa - 73,6 na 10 tisuća, a na trećem vinkovačko sa 390 otkrivenih slučajeva (48,7 na 10 tisuća), podaci su koje je iznio pomoćnik direktora HEP Distribucije Ante Pavić. Zagreb, koji ima najviše potrošača, imao je 1.004 otkrivena slučaja krađe ili 21,8 na 10 tisuća potrošača.

Po tim podacima, najmanje je krađa u odnosu na broj potrošača u zadnje četiri godine otkriveno je na dubrovačkom, čakovečkom i riječkom području.

Apsolutni primat u neovlaštenoj potrošnji zauzimaju kućanstva, ako je suditi po podacima Damira Karavidovića, direktora Elektroslavonije Osijek, po kojima u ukupnoj neovlaštenoj potrošnji u Slavoniji kućanstva sudjeluju sa 94 posto, poduzetnici s 5 posto, a kupci na srednjem naponu s 1 posto.

No, pritom treba znati da kućanstva imaju većinu u strukturi HEP-ovih potrošača, pa je njihov udio u krađi proporcionalan njihovom udjelu u ukupnoj strukturi potrošača.

Inače, ukupni prosječni gubici HEP-a u elektroenergetskom sustavu iznose oko 16 posto pri čemu se 12 posto odnosi na gubitke distribucijske mreže, koji su tehnički uvjetovani, a 4 posto je udjel gubitaka u prijenosnoj mreži u koje se ubrajaju i gubici od krađe. U Europi se, po podacima Instituta za elektroprivredu i energetiku koje je iznio Davorin Nevečerel, ukupni gubici kreću od 5 do 10 posto, a u Hrvatskoj se do 2012. očekuje njihovo smanjenje na ispod 10 posto.

Po najavama iznesenima na skupu, u mjere smanjenja gubitaka u naredne tri godine HEP će investirati oko 2,7 milijardi kuna. Pritom se procjenjuje da za smanjenje tehničkih gubitaka za 1 postotni poen zahtijeva ulaganje u od oko 1,5 milijardi kuna.

Kod netehničkih gubitaka, u koje ulaze i štete od krađe struje, njihovo smanjenje za 1 postotni poen donosi uštedu od oko 70 milijuna kuna, čulo se na skupu, a jedna od mjera je akcija HEP-a "Kuda teče struja?" koja je započela 15. listopada.

Tijekom akcije, kako je javnosti već poznato, HEP je pojačao kontrolu mjernih mjesta i priključaka radi utvrđivanja neovlaštene potrošnje. U toj akciji mogu sudjelovati i potrošači i to tako da svoje spoznaje ili sumnje u neovlaštenu potrošnju dojave HEP-u. Prvi rezultati te akcije slabiji su od očekivanih, doznaje se iz HEP-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙