FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABORSKO ISTRAŽNO POVJERENSTVO ZA LENAC NASTAVLJA S RADOM

ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - Saborsko Istražno povjerenstvo zariječko brodogradilište "Viktor Lenac" u stečaju nastavit će s radom,budući su se njegovi članovi danas usuglasili da podizanje kazneneprijave protiv bivšeg direktora brodogradilišta, Damira Vrhovnika, neznači i pokretanje sudskog postupka, koji bi značio i prekid radapovjerenstva.
ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - Saborsko Istražno povjerenstvo za riječko brodogradilište "Viktor Lenac" u stečaju nastavit će s radom, budući su se njegovi članovi danas usuglasili da podizanje kaznene prijave protiv bivšeg direktora brodogradilišta, Damira Vrhovnika, ne znači i pokretanje sudskog postupka, koji bi značio i prekid rada povjerenstva.

Zajednička je ocjena svih članova da Istražno povjerenstvo treba nastaviti s radom sve do eventualnog pokretanja sudskog postupka protiv Vrhovnika, a prevladana je i "kriza" s prošle sjednice kada je povjerenstvo, zbog nemogućnosti dogovora između HDZ-ovih i oporbenih članova, privremeno prekinulo rad.

Na nastavku rada Istražnog povjerenstva posebice su ustrajali članovi povjerenstva iz redova HDZ-a. Branimir Glavaš je izrazio i sumnju da policija, podnošenjem kaznene prijave prijave protiv Vrhovnika za, kako je kazao, "banalne stvari", želi blokirati rad saborskoga povjerenstva i tako pomoći bivšem direktoru Lenca.

"Kaznena prijava cilja na stvari koje su manje bitne u odnosu na osnovane sumnje da je u brodogradilištu 'Viktor Lenac' pronevjereno na stotine milijuna dolara proračunskog novca. Pozadina svega je ipak puno teža od prijave da se Uprava Lenca malo zaigrala", ocijenio je Glavaš.

I Florijan Boras (HDZ) drži da je Lenac "najdrastičniji slučaj u kojemu se isprepleće cijeli set kriminalnih radnji"."Dok je 'Lenac', uz obilatu pomoć tonuo, rapidno je raslo carstvo i imovinsko stanje njegova direktora", rekao je Boras.

Zastupnica SDP-a Dragica Zgrebec pozvala je zastupnike HDZ-a da se suzdrže od iznošenja takvih ocjena dok traje istraga te da, ako već imaju dokaze o kriminalu u Lencu, dostave ih policiji i tužiteljstvu.

Na Borasove tvrdnje kako ima saznanja da je knjiženje hipoteke na pomorskom dobru u luci brodogradilišta učinjeno na naredbu iz bivše (Račanove) Vlade, Zgrebec je kazala da je hipoteka na pomorskom dobru uknjižena još 1995., što je potkrijepila i dokumentima.

Za razliku od prošle sjednice, na kojoj se nisu uspjeli dogovoriti koju dokumentaciju zatražiti od nadležnih institucija, članovi Istražnog povjerenstva danas su se suglasili da se prihvate svi izneseni prijedlozi.

Predsjednik Istražnog povjerenstva, Anto Đapić (HSP) izvijestio je da je na sastanku s oporbenim čelnicima i predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom dogovoreno da se prihvate prijedlozi svih članova, kako bi istraga bila što kvalitetnija.

Đapić je najavio da bi sredinom mjeseca Povjerenstvo trebalo dobiti svu traženu dokumentaciju, krajem mjeseca saslušati svjedoke te do konca godine i donijeti odluku, naravno, ako se u međuvremenu protiv Vrhovnika ne pokrene sudska istraga.

Protiv bivšeg direktora brodogradilišta "Viktor Lenac", Damira Vrhovnika, policija je podigla kaznenu prijavu zbog nesavjesnog gospodarskog poslovanja, koje je dovelo do stečaja tvrtke, potvrđeno je jučer u riječkome Županijskom državnom odvjetništvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙