FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nevenka Tuđman u obrani opovrgla da je Kneževiću namještala poslove

ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Nevenka Tuđman danas je u svojojobrani opovrgnula da je drugooptuženom Igoru Kneževiću, koristeći svojdruštveni položaj, namještala poslove i za to dobivala proviziju, dokje Knežević u potpunosti ostao pri svom iskazu na kojem se i temeljioptužnica.
ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Nevenka Tuđman danas je u svojoj obrani opovrgnula da je drugooptuženom Igoru Kneževiću, koristeći svoj društveni položaj, namještala poslove i za to dobivala proviziju, dok je Knežević u potpunosti ostao pri svom iskazu na kojem se i temelji optužnica.

"Kneževićev iskaz u potpunosti je izmišljen", kazala je Nevenka Tuđman pred vijećem zagrebačkog Županijskog suda, ističući kako kao kćer prvog hrvatskog predsjednika nije imala nikakav utjecaj.

Dodala je da je sve ljude koje je spominjao Knežević i koji su se kao svjedoci pojavili na sudu poput bivšeg ministra Ivice Kostovića i direktora Privredne banke Martina Katičića upoznala u raznim društvenim zgodama, ali da s njima nikada nije pričala o poslu. Također je ustvrdila da od Kneževića nikada nije primila novac na ruke, kako on tvrdi.

Kneževića je, kaže, upoznala kada ga je Ministarstvo obrane angažiralo da u njihovoj zgradi, gdje je ona imala poslovni prostor, ugradi telefonsku centralu, kao i u kući obitelji Tuđman, za što ga je, kako je rekla, uposlio MUP.

Tvrdi da joj je poslovnu suradnju predložio Knežević, rekavši joj da ponudu za opskrbljivanjem nekih hotela bijelom tehnikom proširi i njegovom ponudom za ugradnju telefonskih centrala. Na to je, kaže, pristala jer joj je tvrtka bila registrirana za posredovanje, a Knežević joj je za taj posao isplatio pet posto provizije na žiro račun, za što je, kako tvrdi, platila porez i izdala račun.

Ustvrdila je i da ju Knežević tereti jer je utajio porez, što je otkrilo Ministarstvo financija.

Knežević je pak u svojoj obrani ostao pri svim raniji iskazima, koji su ponovno pročitani u sudnici. Dodao je da s 26-godina, koliko je imao kada je upoznao Nevenku Tuđman nije mogao sam dogovarati poslove s ministrima i direktorima banaka. Također je rekao da mu je bivša poslovna partnerica obećala kako će "srediti" da ne mora platiti porez te da joj je 15-postotnu proviziju od svakog posla uglavnom isplaćivao na ruke.

Proviziju je, kaže, dobila i za ugradnju centrale vrijedne 80 tisuća njemačkih maraka u njen novi dio obiteljske kuće Tuđmanovih, što je platio MUP.

Suđenje se nastavlja sutra, kada bi sud trebao odlučiti o novim dokaznim prijedlozima.

Nevenka Tuđman optužena je da je koristeći svoj društveni položaj i ugled, dok joj je otac bio na vlasti, poslovnom partneru Kneževiću omogućila ugradnju telefonskih centrala u desetak fakulteta, instituta i javnih ustanova. Knežević je na tome navodno zaradio više milijuna kuna, a prvooptužena oko 1,7 milijuna kuna provizije.

Knežević je uz to optužen i za utaju poreza i drugih davanja, ali i zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti jer je navodno na intervenciju Nevenke Tuđman 1996., bez natječaja i odgovarajuće stručne spreme, imenovan glavnom stručnom i odgovornom osobom u Ministarstvu znanosti i tehnologije za natječaje za ugradnju telefonskih centrala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙