FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MARTINO: TALIJANI ĆE OTIĆI KAD IRAK BUDE SPREMAN

RIM, 15. studenog 2004. (Hina) - Talijanski ministar obrane AntonioMartino rekao je da će talijanske snage otići iz Iraka kada iračkavlada bude sposobna sama se sučeliti s terorističkom prijetnjom, pišeu ponedjeljak talijanski list Repubblica.
RIM, 15. studenog 2004. (Hina) - Talijanski ministar obrane Antonio Martino rekao je da će talijanske snage otići iz Iraka kada iračka vlada bude sposobna sama se sučeliti s terorističkom prijetnjom, piše u ponedjeljak talijanski list Repubblica.

"Ako demokratska vlada Iraka, kako se mi nadamo, bude u stanju sučeliti se s terorističkom prijetnjom, mi nećemo ostati ni jedan dan duže u Iraku od onoga što će se od nas tražiti. Poslije izbora ustanovit će se legitimna demokratska vlada, a to znači da će jedna suverena država s nama usuglašavati vrijeme i način povlačenja naših vojnika", rekao je Martino.

Glede pitanja da li bi NATO mogao zamijeniti talijanske snage, Martino je rekao da za to ne postoje uvjeti.

U Iraku je angažirano oko 3.000 talijanskih vojnika, koji se uglavnom nalaze na prostoru Nassirije. Prije točno godinu dana u atentatu protiv talijanskih snaga poginulo je 19 talijanskih vojnika.

Talijanske snage su stigle u Irak tek nakon angloameričke intervencije. Talijanski parlament mora svakih šest mjeseci donositi odluku o produženju mandata talijanskim snagama u Iraku. Njihova misija je službeno isključivo humanitarna, odnosno trebaju pomagati iračkom narodu u podizanju škola, bolnica i štititi humanitarne konvoje.

Talijanska ljevica traži povlačenje talijanskih snaga iz Iraka, dok se vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija i dalje obvezuje za ostanak u toj zemlji zajedno s američkim snagama i zalaže se za savezništvo s američkim predsjednikom Georgeom Bushom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙