FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

200 godina crkve Sv. Barbare u Mrzoviću, kod Đakova

ĐAKOVO, 14. studenog 2004. (Hina) - U povodu 200. obljetnice crkveSvete Barbare u Mrzoviću, selu 30-tak kiloematra od Đakova, đakovačkii srijemski pomoćni biskup, mons. dr. Đuro Hranić, danas je u tojcrkvi predvodio svečano misno slavlje.
ĐAKOVO, 14. studenog 2004. (Hina) - U povodu 200. obljetnice crkve Svete Barbare u Mrzoviću, selu 30-tak kiloematra od Đakova, đakovački i srijemski pomoćni biskup, mons. dr. Đuro Hranić, danas je u toj crkvi predvodio svečano misno slavlje.

Crkva Svete Barbare izgrađena je u vrijeme đakovačkog biskupa Antuna Mandića.

Za vrijeme srpske agresije tijekom Domovinskog rata selo Mrzović bilo je na prvoj crti bojišnice, te je i crkva znatno oštećena, primjerice, granatirana je tri puta zbog čega joj je potpuno izgorio toranj.

Nagrižena tzv. zubom vremena i stradanjima za vrijeme Domovinskog rata, crkva Sv. Barbare u Mrzoviću, kao filijala župe Vrbica, i danas čeka cjelovitu obnovu.

U svojoj propovijedi biskup Đuro Hranić istaknuo je nedjeljivu povezanost crkve i vjernika.

"Zašto vam je stalo do vaše crkve, zašto ju volite i ponosite se njome? Zato što je ona sastavni dio vašega bića, vi osjećate da crkva i vi činite jednu cjelinu, ona nosi ime po vama. Crkva su ponajprije vjernici, a zgrade nose ime po njima, po vjernicima, po vama. Vaša crkva mjesto je gdje slavite Kristova otajstva spasenja", rekao je, uz ostalo, u propovijedi pomoćni biskup Đuro Hranić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙