FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 31. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijestido 4,30 sati.
ZAGREB, 31. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB - Na jučerašnji dan prije 50 godina predstavom Miroslava Krleže "Golgota" u režiji Branka Gavelle počelo je s radom Zagrebačko dramsko kazalište koje je 1970. preimenovano u Dramsko kazalište Gavella. Ta je obljetnica sinoć obilježena prigodnom svečanošću u nazočnosti brojne publike, gotovo svih generacija Gavellinih glumaca, redatelja, te predstavnika vlasti, među kojima su bili predsjednik Vlade Ivo Sanader, predsjednik Sabora Vladimir Šeks, ministar kulture Božo Buškupić i drugi. Od 30. listopada 1954. i prve praizvedbe do danas izvedeno je 300 premijera kroz koje je teatar u Frankopanskoj ulici postao jedna od najpostojanijih i najcjenjenijih kazališnih kuća u Zagrebu i Hrvatskoj, rekao je ravnatelj DK Gavella Darko Stazić. Pedeseta obljetnica prikazana je kroz video zapise redatelja i generacije glumaca koja je obilježila to kazalište. Ono je nastalo, rečeno je, pobunom tadašnjih mladih glumaca koji su se pod vodstvom svog učitelja Branka Gavelle odlučili na osnutak jednoga novog drukčijeg kazališta.

ZAGREB - Društvo "Češka beseda" Zagreb, koje njeguje češku kulturu, jezik i tradiciju, obilježilo je sinoć svečanom akademijom 130. godišnjicu postojanja "Češka beseda" osnovana je 1874. godine i danas okuplja oko 500 članova. Predsjednik Republike Stjepan Mesić, koji je bio pokrovitel manifestacije, podsjetio je na isprepletene povijesne i kulturne veze između hrvatskog i češkog naroda. Ističući važnost nacionalnih manjina, ocijenio je da su u ujedinjenoj Europi manjine mostovi koji će povezivati sve narode i njihove različitosti. "Češka nacionalna manjina je most suradnje s Češkom, ali i s Europom jer je Češka prije ostvarila strateški cilj, koji će Hrvatska, nadam se, ostvariti", poručio je predsjednik. "Jugoistok Europe također želi ići prema europskom modelu a Hrvatska u tome želi prednjačiti", rekao je Mesić dodajući kako je i hrvatska manjina u drugim zemljama također most suradnje.

ZAGREB - Povodom 150. obljetnice Zagrebačke nadbiskupije i 700. obljetnice dolaska blaženog Augustina Kažotića za zagrebačkog biskupa sinoć je upriličen svečani koncert u zagrebačkoj Katedrali. Na programu su bila djela Krste Odaka: "Passacaglia" za gudački orkestar i "Svrši stope moje" za mješoviti zbor, zborske soliste i orgulje te Misa u B-duru poznata pod imenom Theresienmesse Josepha Haydna u izvedbi Hrvatskog komornog orkestra i Mješovitog zbora Hrvatske radio-televizije. Koncertu su nazočili nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić te pomoćni biskupi Vlado Košić i Josip Mrzljak koji je u ime Zagrebačke nadbiskupije zahvalio svima na koncertu, koji je ocijenjen kao "spoj glazbenog umijeća i ispovijesti duše, kako glazbene, tako i vjerničke".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙