FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečani koncert u zagrebačkoj Katedrali

ZAGREB, 30. listopada 2004. (Hina) - Povodom 150. obljetniceZagrebačke nadbiskupije i 700. obljetnice dolaska blaženog AugustinaKažotića za zagrebačkog biskupa večeras je upriličen svečani koncert uzagrebačkoj Katedrali.
ZAGREB, 30. listopada 2004. (Hina) - Povodom 150. obljetnice Zagrebačke nadbiskupije i 700. obljetnice dolaska blaženog Augustina Kažotića za zagrebačkog biskupa večeras je upriličen svečani koncert u zagrebačkoj Katedrali.

Na programu su bila djela Krste Odaka: "Passacaglia" za gudački orkestar i "Svrši stope moje" za mješoviti zbor, zborske soliste i orgulje te Misa u B-duru poznata pod imenom Theresienmesse Josepha Haydna u izvedbi Hrvatskog komornog orkestra i Mješovitog zbora Hrvatske radio-televizije.

Koncertu su nazočili nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić te pomoćni biskupi Vlado Košić i Josip Mrzljak.

Mrzljak je u ime Zagrebačke nadbiskupije zahvalio svima na koncertu, koji je ocijenjen kao "spoj glazbenog umijeća i ispovijesti duše, kako glazbene, tako i vjerničke".

Pokrovitelji koncerta u organizaciji Zagrebačke nadbiskupije su Ministarstvo kulture i Matica hrvatska.

Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić govorio je o životu i djelu Augustina Kažotića, rođenog Trogiranina, školovanog na Sorbonni, koji je 1203. imenovan zagrebačkim biskupom. Reformirao je liturgiju i uveo originalni "zagrebački obred". Osim što je bio teološki pisac i propovjednik, biskup Kažotić je bio član Hrvatskog sabora, posebno je brinuo za siromahe i za zdravstvo i higijenu naroda, rekao je Zidić.

Uz kardinala Stepinca, uzdignut je na čast oltara, a vodi se i postupak za njegovo proglašenje svetim.

Govoreći o 150. godina Zagrebačke nadbiskupije, Zidić je rekao da se tu uvijek čuvao duhovni život Hrvatske, ali se vodila i briga o hrvatskom puku "na ovome svijetu" s tim da "domoljubni rad nikada nije išao na štetu vjerskog".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙