FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KRIZA U OBALI BJELOKOSTI:AU I DALJE TRAŽI POLITIČKO RJEŠENJE

ADDIS ABEBA, 9. studenog 2004. (Hina) - Afrička unija (AU) pokušavapronaći političko rješenje za krizu u Obali Bjelokosti, oslanjajući seuglavnom na mirovni ugovor iz francuskog Marcoussisa koji je potpisanu siječnju 2003., ali je na terenu tek djelomično proveden, javljajuagencije.
ADDIS ABEBA, 9. studenog 2004. (Hina) - Afrička unija (AU) pokušava pronaći političko rješenje za krizu u Obali Bjelokosti, oslanjajući se uglavnom na mirovni ugovor iz francuskog Marcoussisa koji je potpisan u siječnju 2003., ali je na terenu tek djelomično proveden, javljaju agencije.

Sveafrička organizacija ovlastila je u tu svrhu predsjednika Južnoafričke Republike Thaba Mbekija koji je u utorak stigao u Abidjan, ali se čini da će zadaća biti teška u toj zemlji koja je nekad slovila kao "uzor" frankofonske Afrike, a danas je ponovno na rubu rata, javlja agencija AFP.

Nije poznato hoće li Mbeki samo zatražiti od stanovnika Obale Bjelokosti da napokon poštuju mirovni ugovor koji je često bio mrtvo slovo na papiru, ili će iznijeti nove prijedloge kako bi pokušao popraviti stanje.

AU je u svom sjedištu u Addis Abebi vrlo brzo reagirao na naglo pogoršanje stanja u Obali Bjelokosti, pokušavajući se što više distancirati od nemoći nekadašnje Organizacije afričkog jedinstva koju je AU zamijenio 2002. godine.

AU je u više navrata osudio bombardiranje pobunjeničkih položaja koje je izvela vojska Obale Bjelokosti, nasilje nad oporbom, glasilima i Francuzima, pozivajući stanovnike da "odustanu" od primjene sile i da poštuju ugovore iz Marcoussisa i iz Accre.

Nakon sudanskog Darfura, kriza u Obali Bjelokosti velik je ispit vjerodostojnosti Afričke unije, njezine spremnosti i sposobnosti da riješi mnoge probleme na najsiromašnijem kontinentu na svijetu.

U Darfuru kojim od veljače 2003. hara građanski rat, AU trenutno raspoređuje mirovne snage s više od tri tisuće ljudi.

Najmanje je 1.500 ljudi pobjeglo iz Obale Bjelokosti zbog sukoba u zemlji, tražeći utočište u Liberiji i u Gani, priopćilo je u utorak UN-ovo Visoko povjerenstvo za izbjeglice (UNHCR), javlja dpa.

Većina izbjeglica su žene, djeca i starije osobe, rekla je službena predstavnica UNHCR-a Jennifer Clark u sjedištu organizacije u Ženevi.

Izbjeglice će se prihvatiti u logorima nedaleko od pograničnog grada Butua, dodala je.

Usto je istaknula da bi se oko 70.000 Liberijaca, koji su u zadnjih četrnaest godina pobjegli u Obalu Bjelokosti zbog liberijskog građanskog rata, moglo vratiti kući ukoliko se stanje u Obali Bjelokosti bude i dalje pogoršavalo.

Prilike u Liberiji su se popravile, pa je UNHCR počeo organizirati povratak liberijskih izbjeglica, rekla je Clark.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙