FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sutra konstituirajuća sjednica istražnog povjerenstva za lenac

ZAGREB,14. listopada(Hina) - Sedmeročlano istražno povjerenstvo kojetreba utvrditi sve činjenice vezane za jamstva koja je bivša Vladadavala kreditorima privatnog riječkog brodogradilišta "Viktor Lenac",sutra će u Hrvatskom saboru održati prvu, konstituirajuću sjednicu.
ZAGREB,14. listopada(Hina) - Sedmeročlano istražno povjerenstvo koje treba utvrditi sve činjenice vezane za jamstva koja je bivša Vlada davala kreditorima privatnog riječkog brodogradilišta "Viktor Lenac", sutra će u Hrvatskom saboru održati prvu, konstituirajuću sjednicu.

U povjerenstvu, koje je Sabor na zahtjev 16 HDZ-ovih zastupnika imenovao 1. listopada, sjede Anto Đapić kao predsjednik, Šime Prtenjača (HDZ) kao potpredsjednik, Emil Tomljanović (HDZ) kao tajnik, te Dragica Zgrebec (SDP), Josip Vresk (HSS), Florijan Boras (HDZ) i Branimir Glavaš (HDZ) kao članovi.

Povjerenstvo bi, prema ideji HDZ-a, trebalo utvrditi tko su stvarni vlasnici brodogradilišta kojemu su odobreni krediti i državna jamstva, razloge zbog kojih su jamstva izdavana, vrijednost i karakter garancija koje je Lenac davao za osiguranje kredita, posebice hipoteke na pomorskom dobru itd.

Osim toga, Povjerenstvo bi moralo utvrditi i sve činjenice o načinu trošenja dobivenih kredita, eventualnom odljevu novca u inozemstvo i razlozima koji su Lenac doveli u stečaj.

Na sutrašnjoj konstituirajućoj sjednici Povjerenstvo bi trebalo utvrditi način rada, što mu sve treba za istragu, utvrditi logistiku te koje dokumente će tražiti od nadležnih institucija.

Osnivanje povjerenstva u saborskoj su raspravi podržali svi parlamentarni klubovi, iako je oporba uglavnom mišljenja da je njegovo osnivanje motivirano željom da se, iznošenjem političkih diskvalifikacija, a ne činjenica, politički obračuna s bivšom Vladom Ivice Račana.

(Hina) xtr yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙