FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAGREB:KONFERENCIJA O DECENTRALIZACIJI I LOKALNOJ SAMOUPRAVI

ZAGREB, 12. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska je svjesna da dopunopravnog članstva u Europskoj uniji mora još puno toga učiniti, ajedna od najvažnijih zadaća je prilagodba lokalne samouprave europskimstandardima, izjavio je u petak u Zagrebu predsjednik Sabora VladimirŠeks na konferenciji "Decentralizacija i lokalna samouprava ukontekstu proširenja EU-a".
ZAGREB, 12. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska je svjesna da do punopravnog članstva u Europskoj uniji mora još puno toga učiniti, a jedna od najvažnijih zadaća je prilagodba lokalne samouprave europskim standardima, izjavio je u petak u Zagrebu predsjednik Sabora Vladimir Šeks na konferenciji "Decentralizacija i lokalna samouprava u kontekstu proširenja EU-a".

"Potpuno smo svjesni da da punopravnog članstva u EU moramo još puno toga učiniti i jedna od najznačajnih zadaća je upravo prilagodba lokalne samouprave europskim standardima", rekao je Šeks u svom uvodnom obraćanju sudionicima stručne konferencije.

Konferencija, koja se u organizaciji njemačke Zaklade Konrad Adenauer održava u Hrvatskom saboru, okupila je zastupnike iz Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije i Crne Gore, kao i zastupnike i predstavnike državne uprave RH.

"Svima nam je jasno da položaj lokalne samouprave u Hrvatskoj mora doživjeti preobrazbe kako bi stala uz bok onoj iz Unije", nastavio je Šeks. On je istaknuo da prilagođavanje smjernicama i standardima Europske unije, koji se odnose na lokalnu samoupravu, "nije samo po sebi cilj već nastojanje kako bi se stvorili uvjeti u kojima će se poboljšati položaj lokalne samouprave", a u kojima će građani na jednostavniji i neposredniji način moći rješavati svoja životna pitanja. Temelj razvoja i ključ kvalitetnog života lokalne zajednice leži upravo u sudjelovanju građana, dodao je.

Namjera je ove Vlade ravnomjerni razvoj svih krajeva RH i ona vidi u tom projektu kao partnere jedinice lokalne samouprave, rekao je za Hinu državni tajnik u Središnjem državnom uredu za upravu RH Antun Palarić na marginama konferencije.

Središnji državni ured je pripremio opsežan program decentralizacije za razdoblje od 2004. do 2007. godine, nastavio je Palarić dodavši da se taj program nalazi u vladinoj proceduri. Kako je dalje rekao, sastavni dio programa je prijedlog za osnivanje povjerenstva za decentralizaciju i popis svih zakona i podzakonskih akata koje je potrebno promijeniti da bi se taj program realizirao. "Važno je naglasiti da mi u ovom procesu kao partnere vidimo nacionalne udruge jedinica lokalne samouprave, dakle savez gradova i općina i zajednicu županija RH te smo njihove predstavnike predložili u povjerenstvo čija je zadaća definirati dinamiku kada će se s kojim poslovima ići u decentralizaciju", rekao je Palarić.

Također je izjavio da je Hrvatska u fazi pripremanja okvirnih sporazuma sa susjednim državama kako bi se otvorio prostor jedinicama lokalne samouprave za prekograničnu suradnju.

Sudionicima skupa obratio se ravnatelj Ureda Zaklade za Hrvatsku i Sloveniju Christian Schmitz, a o političkim procesima regionalizacije u okviru europskih integracija govorio je profesor Peter Nitschke sa Sveučilišta Vechta.

Ured Zaklade Konrad-Adenauer u Hrvatskoj među ostalim podržava izgradnju i nadogradnju demokratskog i pravnog društva i približavanje euroatlantskim integracijama.

Konferencija se završiti s radom kasno poslijepodne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙