FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Bijela smrt"

RIJEKA,12. studenog 2004.(Hina) - Knjiga "Bijela smrt" Vitomira Grbca ostradanju 26 partizana druge brigade 13. primorsko-goranske udarnedivizije noću s 19. na 20. veljače 1944. za marša preko Matić poljaneu Gorskom kotaru predstavljena je danas u Rijeci.
RIJEKA,12. studenog 2004.(Hina) - Knjiga "Bijela smrt" Vitomira Grbca o stradanju 26 partizana druge brigade 13. primorsko-goranske udarne divizije noću s 19. na 20. veljače 1944. za marša preko Matić poljane u Gorskom kotaru predstavljena je danas u Rijeci.

U knjizi, nakladnika riječke kuće "Adamić", Grbac opisuje prvo okupljanje antifašističkih boraca u zapadnoj Hrvatskoj, stvaranje postrojba, marš i stradanje partizana koji su se smrznuli prelazeći Matić poljanu u Gorskom kotaru.

Grbac analizira i okolnosti osnutka "Memorijala 26. smrznutih partizana" koji se redovito obilježavao do 1991., kad je preimenovan u "Memorijal mira". S time se nisu složili predstavnici antifašističkih boraca te se od prošle godine ponovno obilježava "Memorijal 26. smrznutih partizana", tako da se sada oba memorijala održavaju usporedno.

Povjesničar i akademik Petar Strčić istaknuo je da je knjiga mnogo čitljivija nego se očekuje od profesionalnog povjesničara kao što je Grbac.

Vitomir Grbac, sudionik Narodnooslobodilačkog rata, ostao je nakon rata u vojnoj službi, završio vojnu akademiju, stekao naslov magistra znanosti i bavio se znanstvenoistraživačkim radom u Vojno-historijskom institutu u Beogradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙