FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena prva knjiga trilogije Davora Runtića "Rat prije rata"

ZAGREB,1. studenoga(Hina) - Publicist i slikar Davor Runtić objavio jeprvu knjigu trilogije o Domovinskom ratu - "Rat prije rata", u kojojdeteljno piše o svemu što se događalo prije agresije na RepublikuHrvatsku.
ZAGREB,1. studenoga(Hina) - Publicist i slikar Davor Runtić objavio je prvu knjigu trilogije o Domovinskom ratu - "Rat prije rata", u kojoj deteljno piše o svemu što se događalo prije agresije na Republiku Hrvatsku.

Recenzent knjige Ivan Vekić, nekadašnji ministar, ističe da Runtićeva knjiga poništava laži i iscrpno objašnjava tko je, kako i kada počeo "krvavi ratni sukob", te kako je Hrvatska "podizala svoju moć da bi se oduprla napadaču".

U razdoblju o kojem govori prva knjiga autor ističe trojicu vođa i organizatora otpora - prvog predsjednika Franju Tuđmana, ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca i njegova zamjenika Pericu Jurića.

Vekić ističe da te tri osobe - ma tko bude pisao o tom vremenu - ne smiju biti zaboravljene.

Runtić u knjizi "Rat prije rata" (393 str.) prati događaje od pada željezne zavjese i prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, preko oružane pobune hrvatskih Srba i udjela dopisnika srpskih medija u tome, do krvavog Uskrsa na Plitvičkim jezerima i pokolja u Borovu Selu, kraja iluzija o miru i uvoda u agresiju, te osnutka Hrvatske vojske.

Nakon tragične pogibije hrvatskih policajaca u Borovu Selu početkom svibnja, u Vinkovcima je služena misa zadušnica poslije koje je, kako napominje autor u knjizi, tadašnji dopredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks okupljenim vjernicima i građanima rekao da ćemo izdržati sve što je potrebno i što se od nas očekuje u konačnom oslobađanju domovine nam Hrvatske.

Mario Mimica, također recenzent Runtićeve knjige "Rat prije rata", ističe kako nam je ta knjiga potrebna zbog zaborava, a ponajviše zbog onih koji su bez oklijevanja dali život za Domovinu, te zbog oklevetanih i obeščašćenih i svih njihovih i naših potomaka.

Davor Runtić (Split, 1941.) odrekao se uspješne karijere slikara, te se nakon Domovinskog rata posvetio publicističkom radu - neumornom bilježenju činjenica i prikupljanju dokumenata o Domovinskom ratu.

Dosad je objavio nekoliko knjiga, među ostalim, o obrani Vukovara i razdoblju "modrih kaciga" u Hrvatskoj.

U biblioteci "Junaci Domovinskoga rata", koja je planirana kao serijal od 30 knjiga, objavio je šest knjiga ispovijesti hrvatskih branitelja, koji su braneći kućni prag, obitelj i Domovinu postali junacima.

Autor je na kraju knjige "Rat prije rata", objavljene u vinkovačkoj "Neobičnoj nakladi", najavio sljedeću iz trilogije - "Rat", u kojoj će detaljno opisati agresiju na Hrvatsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙