FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papićevi "Specijalni vlakovi" otvaraju festival "Europa u kretanju" u Berlinu

ZAGREB, 12. studenog 2004. (Hina) -
ZAGREB, 12. studenog 2004. (Hina) -

Poznati hrvatski redatelj Krsto Papić obavijestit će u početku prosinca u Berlinu njemačku i europsku filmsku javnost o zaustavljanju svojih dokumentarnih projekata u Hrvatskoj, izvijestio je Papićev zagrebački producent "Ozana film".

Europska unija pokrenula je novi filmski festival "Europa u kretanju", koji će se održati u Berlinu od 10. do 16 prosinca, a na njemu će se prikazati filmovi o europskim migracijama, širenju Europe, nestanku granica, novom licu europskih gradova te filmovi koji ruše predrasude o nacijama i granicama.

Organizatori festivala ukazali su veliku čast hrvatskom filmskom redatelju Krsti Papiću, kako ističu u "Ozana filmu", izabravši njegov dokumentarni film "Specijalni vlakovi" (pobjednik u Oberhausenu) kao prvi koji će otvoriti festival, kao temeljni film čitava tog žanra.

Papić je pozvan u Berlin na svečano otvorenje i tom prigodom, kako je priopćeno, održat će konferenciju za novinare na kojoj će najaviti svoj povratak dokumentarnom filmu ciklusom filmova - Žrtve u zemljama tranzicije. Iznijet će također koncept prvog filma iz tog serijala "Promaši me, mafijo!", dokumentarni film kojemu je na natječaju Ministarstvo kulture uskratilo novčanu potporu.

Papićevi filmovi u Oberhausenu dobili su osam nagrada i priznanja u prigodi 50. obljetnice tog festivala prošle godone.

U Berlinu će se prikazati i film "Povratak kući" mladog redatelja Damira Lukačevića, podrijetlom Hrvata, koji živi i radi u Njemačkoj.

(Hina) pp/xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙