FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Umjetničkom paviljonu otvorena izložba "Čudovišno"

ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Povjesničar i teoretičar umjetnostiZdenko Rus autor je koncepcije problemske izložbe "Čudovišno" koja jevečeras otvorena u zagrebačkome Umjetničkom paviljonu.
ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Povjesničar i teoretičar umjetnosti Zdenko Rus autor je koncepcije problemske izložbe "Čudovišno" koja je večeras otvorena u zagrebačkome Umjetničkom paviljonu.

Na jednome mjestu i pod "jednim krovom" okupljeni su radovi 24 autora koji su u drugoj polovici 20. stoljeća prekoračivali dotadašnje granice u hrvatskoj likovnoj umjetnosti .

Njihove su razlike "tako velike i međusobno isključive da ih može objediniti jedino pojam čudovišnoga", navodi se u katalogu koji prati izložbu.

Tako se, primjerice, na izložbi mogu naći radovi Julija Knifera, Ivana Kožarića, Ljube Ivančića, Josipa Vanište, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, Borisa Demura, Vlaste Delimar, Vladimira Dodiga Trokuta, Tomislava Gotovca i Mladena Stilinovića.

Postavljač izložbe, Zdenka Rusa, istaknuo je kako mu je trebalo 40 i više godina da napravi izložbu kojoj je "osnovno ljepilo nespojivost" a koja je na neki način i njegov autobiografski san.

Pri tomu, objasnio je, naslovio je izložbu terminom "čudovišno" post-strukturalista i teoretičara književnosti pod kojim se podrazumijeva nova estetska kategorija koja okupljanjem raznolikosti i suprotnosti pronalazi nove dimenzije.

Otvarajući izložbu pročelnik Gradskoga ureda za kulturu Vladimir Stojsavljević naglasio je kako je na izložbi okupljena "velika memorija Zagreba, koja je prije 30 godina bila likovna pobuna a danas je dio ozbiljnih umjetničkih fundusa".

"Odnosno", dodao je, "izložba je za nas i prilika da vidimo kako se Zagreb mijenjao i kako je ono što je bilo na rubu sada dio našega života".

Ravnatelj Umjetničkoga paviljona Radovan Vuković rekao je kako je riječ o "neobičnom i zanimljivom umjetničkom projektu, kojega je osmislio i napravi Zdenko Rus samo sebi svojstvenom sposobnošću da u filozofskom, teorijskom i stručnom diskursu sagleda granične slučajeve hrvatske umjetnosti druge polovice 20. stoljeća".

Izložba "Čudovišno" u Umjetničkom paviljonu bit će otvorena do 9. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙