FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Newyorška likovna scena u Zagrebu

ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Jedna od najistaknutijih američkihneovisnih likovnih scena iz newyorške umjetničke četvrti Williamsburg(Brooklyn) predstavljena je večeras na izložbi "Zatvoreni svjetovi -Williamsburg, New York", u paviljonu 19 Zagrebačkoga velesajma.
ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Jedna od najistaknutijih američkih neovisnih likovnih scena iz newyorške umjetničke četvrti Williamsburg (Brooklyn) predstavljena je večeras na izložbi "Zatvoreni svjetovi - Williamsburg, New York", u paviljonu 19 Zagrebačkoga velesajma.

Predstavljeno je 20-tak djela jedanaestorice umjetnika, koji u različitim medijima predstavljaju posljednje trendove suvremene umjetnosti, a izložba je nastala zahvaljujući inicijativi hrvatske povjesničarke umjetnosti, Corinne Enquist, koja je jedno vrijeme živjela u Americi a danas živi i radi u Zagrebu.

Neovisna umjetnička scena Willamsburg koju obilježavaju "osjećaj solidarnosti "i aktivizam samih sudionika, okupila je oko pet tisuća umjetnika sa svih strana svijeta.

Privučeni niskim stanarinama i dobrom prometnom povezanošću te četvrti s Manhattanom, naselili su Williamsburg još sredinom 80. godina 20. stoljeća. Tako nekadašnji napušteni industrijski kvart pretvorili su u "laboratorij suvremene umjetnosti", istaknuto je na otvorenju.

Nekadašnja skromna četvrt zahvaljujući umjetnicima pretvorila se u prestižno mjesto stanovanja za bogatiji Newyorčane. Djela tih mladih umjetnika sve više ulaze u muzejske zbirke ili retrospektive suvremene američke umjetnosti.

Na izložbi je predstavljeno 20-tak djela jedanaestorice umjetnika, koji u različitim medijima predstavljaju posljednje trendove suvremene umjetnosti.

Izložba suvremene newyorške likovne scene organizirana je u suradnji s Hrvatskom udrugom galerista, na čelu s Radovanom Beckom i časopisom Kontura.

Izložba će biti popraćena gostovanjem nekolicine umjetnika, galerista i kritičara koji će sudjelovati na okruglom stolu kako bi se hrvatskim kolegama potaknuli dijalog o suvremenoj umjetnosti.

Postavljanju izložbe, uz gradski ured za kulturu, potpomogli su i Veleposlanstvo SAD-a, Nizozemsko veleposlanstvo, Zagrebački velesajam, Muzej suvremene umjetnosti, Američka trgovačka banka i Art magazin Kontura.

Izložba će biti otvorena do 28. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙