FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZLOŽBA SUVREMENE JAPANSKE UMJETNOSTI

ZAGREB, 22. listopada 2004. (Hina) - Izložba radova suvremenihjapanskih slikara otvorena je u četvrtak na večer u Galeriji"Zvonimir" pri Ministarstvu obrane.
ZAGREB, 22. listopada 2004. (Hina) - Izložba radova suvremenih japanskih slikara otvorena je u četvrtak na večer u Galeriji "Zvonimir" pri Ministarstvu obrane.

Izloženo je četrdesetak radova 23 umjetnika, a osim kaligrafije, najstarije japanske likovne umjetnosti, izložena su i ulja na platnu i akriliti - djela koja na pravi način predstavljaju japansku kulturu.

Likovni kritičar Đuro Vanđura naglasio je kako izložba pokazuje koliko je europska umjetnost utjecala na razvoj suvremene japanske umjetnosti.

Izložba je i dobrotvorne naravi jer su japanski umjetnici darovali dvije slike i novčanu pomoć Hrvatskom Crvenom križu.

Osim japanskih izložena su i djela hrvatskih slikara iz zbirke Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Među njima su djela Borisa Bućana, Ivana Lovrenčića, Ede Murtića, Dimitrija Popovića, Vjekoslava Voje Radoičića, Duška Šibla i Munira Vejzovića.

Na otvorenju izložbe japanska slikarica Junko Matsumoto pred publikom je naslikala dvije kaligrafije.

Izložba je otvorena do 30. listopada.

Kako je najavljeno, iduće bi godine hrvatski umjetnici trebali gostovati u Tokiju.

To je treće predstavljanje japanskih umjetnika u Hrvatskoj, a nastalo je na poticaj likovne kritičarke Majumy Nihei te u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙