FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader na međunarodnoj konferenciji o manjinama

ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Međunarodna trodnevna konferencijapod nazivom "Iskustva u pogledu sudjelovanja nacionalnih manjina upolitičkom odlučivanju na državnoj i lokalnoj razini" započela jedanas s radom pod visokim pokroviteljstvom predsjednika hrvatske VladeIve Sanadera.
ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Međunarodna trodnevna konferencija pod nazivom "Iskustva u pogledu sudjelovanja nacionalnih manjina u političkom odlučivanju na državnoj i lokalnoj razini" započela je danas s radom pod visokim pokroviteljstvom predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera.

Konferenciju organizira Institut "Robert Schuman" uz potporu Europske unije, a održava se od 11. do 13. studenoga u Zagrebu. U njezinu radu sudjeluju predstavnici političkih stranaka, savjetnici u tijelima vlasti, članovi manjinskih vijeća i drugi manjinski predstavnici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Srbije i Crne Gore, Slovačke i Slovenije.

Premijer Sanader rekao je da je u Hrvatskoj ostvaren velik napredak u zaštiti prava i sloboda manjina i da su manjine vrlo dobro zastupljene u hrvatskom parlamentu i na svim drugim razinama vlasti. Uspostavljen je i Savjet za nacionalne manjine, rekao je Sanader, napominjući da su njegovi predstavnici Aleksandar Tolnauer i Siniša Tatalović također nazočni konferenciji.

"Hrvatska se razvija kao multikulturalno društvo u kojem su nacionalne manjine integrirane sa svojom ukupnom osobnošću. Nacionalne manjine su naše bogatstvo, a ne problem, one su mostovi koji spajaju, a ne razdvajaju", rekao je Sanader.

Zahvalio je nacionalnim manjinama na njihovu doprinosu na putu Hrvatske prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Premijer Sanader ponovio je očekivanja da će Hrvatska najkasnije u ožujku iduće godine započeti pregovore s EU-om, te da bi oni mogli biti dovršeni kroz dvije godine. U EU želimo jer dijelimo iste vrijednosti, a ne zato jer ga smatramo elitnim klubom, rekao je Sanader.

Također je najavio i svoj skorašnji posjet Beogradu te da će tom prigodom biti potpisan bilateralni sporazum o zaštiti nacionalnih manjina što će, kao je rekao, biti velik korak u daljnjoj normalizaciji odnosa Hrvatske te Srbije i Crne Gore.

Hrvatska je spremna zajedno sa Europskom unijom i njezinim institucijama pridonijeti stabilizaciji regije, rekao je, među ostalim, premijer Sanader na konfereciji.

U ime Europskog parlamenta nazočnima se obratila Kinga Gal Mep, a u ime Instituta "Robert Schuman" njegov ravnatelj Erhard von der Bank.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙