FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INFO: Održane prezentacije e-održivost i mGoverment

ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski poslovni savjet za održivirazvoj u sklopu sajma "Info 2004" održao je okrugli stol na temu"E-Održivost", na kojemu je istaknuta mogućnost pozitivnog utjecajainformatičke i komunikacijske tehnologije na održivi razvoj.
ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj u sklopu sajma "Info 2004" održao je okrugli stol na temu "E-Održivost", na kojemu je istaknuta mogućnost pozitivnog utjecaja informatičke i komunikacijske tehnologije na održivi razvoj.

Primjena tehnoloških dostignuća informatičkog i komunikacijskog sektora može smanjiti klasične negativne industrijske i općenito gospodarske utjecaje na okoliš, istaknuto je uz ostalo na skupu na kojemu je sudjelovalo nekoliko desetaka stručnjaka iz ITC sektora.

Primjenom modernih informacijskih i komunikacijskih tehnologija omogućuje se ne samo učinkovitiji sustav upravljanja informacijama pri donošenju strateških odluka, nego i znatna procesna industrijska poboljšanja, naglašeno je na skupu.

U sklopu sajma "INFO 2004" telekomunikacijska tvrtka Siemens predstavila je mGovernment, koncept mobilnog sustava usluga koji razvijaju dvoje domaćih stručnjaka po narudžbi Siemens AG koncern, a koje bi moglo uskoro biti primjenjen u jednoj od zemalja regije.

mGovernment je podvrsta i nadopuna eGovernment usluga u kojoj su informacijske i komunikacijske tehnologije proširene na mobilne i bežične tehnologije. mGovernment omogućava da javne i vladine usluge budu dostupne građanima i vladinim službenicima bilo kada i bilo gdje.

Siemensov mGovernment sustav usluga namijenjen je poboljšanju komunikacije, poboljšanju kvalitete javnih usluga i povećanju transparentnosti u odnosima između vlade i građana, vlade i poslovnih institucija te vladinih ustanova međusobno. Sustav obuhvaća sve interne usluge i procese koje se mogu odvijati putem mobilne telekomunikacijske tehnologije.

Rješenje koje su razvili domaći Siemensovi stručnjaci temelji se na standardiziranim sučeljima i protokolima koji omogućuju jednostavnu integraciju s eGovernment rješenjima koja su osnovni preduvjet za mGovernment. Sustav usluga kakav je razvijen u hrvatskom Siemensu obuhvaća četiri tipa usluga.

Prvi tip usluga je mAdministration koji se u prvom redu odnosi na procedure i aktivnosti parlamenta i ministarstva unutarnjih poslova. Članovi parlamenta mogu putem mobilnih uređaja, odnosno putem WAP portala ili SMS poruka, primati obavijesti o administrativnim vijestima ili dnevnom redu nadolazećih sjednica, a policije mogu koristiti administrativne baza podataka, primajući trenutačne obavijesti o nesrećama, potjernicama ili imati pristup svim potrebnim podacima o nekom incidentu prije dolaska na mjesto događaja.

Druga kategorija usluga je mPublic Services koji obuhvaća širok spektar usluga namijenjenih građanima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti vezanih uz javni sektor. Na takav način građani preko svojih mobilnih telefona mogu primati obavijesti o potrebi obnavljanja osobnih dokumenata, mogu podnijeti zahtjev za izdavanje izvoda iz zemljišnih knjiga, rodnog ili vjenčanog lista i slično.

Treća kategorija usluga je mCommunications koja se odnosi na mogućnost primitka raznih obavijesti koje privredni subjekti ili društvene institucije mogu poslati građanima, a četvrta kategorija je kreirana za potrebe poboljšanja demokracije u društvu zove se mDemocracy. Ta usluga pruža građanima priliku da izraze svoje mišljenje kroz izravnu komunikaciju s vladinim dužnosnicima i da prate njihov rad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙