FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

REAKCIJE NA SMRT JASERA ARAFATA (3)

ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Afganistanski predsjednik HamidKarzai izrazio je u četvrtak sućut palestinskom narodu povodom smrtipredsjednika Palestinske samouprave Jasera Arafata, istodobnoizrazivši nadu da će njegovi nasljednici raditi na uspostavi mira.
ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izrazio je u četvrtak sućut palestinskom narodu povodom smrti predsjednika Palestinske samouprave Jasera Arafata, istodobno izrazivši nadu da će njegovi nasljednici raditi na uspostavi mira.

"Arafat je bio velika ličnost, njegova hrabrost i njegovo vodstvo bili su cijenjeni u cijelom svijetu tijekom više od pola stoljeća. Svoj je život posvetio palestinskom narodu", kazao je Karzai, dodavši da je "duboko ožalošćen" odlaskom Jasera Arafata.

Južnokorejska vlada je Jasera Arafata ocijenila kao vođu koji je bio posvećen svjetskom miru.

"Jaser Arafat će biti zapamćen kao dobitnik Nobelove nagrade za mir koji je svoj život posvetio uspostavi mira na Bliskom istoku i cijelom svijetu", kaže se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova u Seulu.

Predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell i predsjednik Europske komisije Romano Prodi također su izrazili sućut palestinskom narodu nakon smrti njihova predsjednika.

"Tijekom 40 godina, dugih godina egzila i potom nakon njegova povratka, čelnik Palestinske samouprave je bio poistovjećen s borbom palestinskog naroda na pravo na samoodređenje", kazao je Borrell u priopćenju.

Za Prodija, "Palestinci su izgubili vođu koji je simbolizirao njihove težnje za neovisnom palestinskom državom".

Vijeće Europe, paneuropska organizacija koja okuplja 46 europskih država, u četvrtak je uputila "iskrene osjećaje sućuti paslestinskom narodu" i ocijenila da smrt povijesnog vođe palestinskog naroda ne bi smjela "prekinuti mirovne napore" na Bliskom istoku.

Talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi odao je počast preminulom palestinskom vođi Jaseru Arafatu, "simbolu legitimne težnje svog naroda na dostojanstvo".

Javier Solana, visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, u svom je priopćenju izjavio da je "smrću Jasera Arafata palestinski narod izgubio povijesnog vođu".

"Više nego ičiji, njegov život predstavlja tragičnu i burnu povijest Bliskog istoka", rekao je Solana. On je, kako je istaknuo, s velikom žalošću primio vijest o Arafatovoj smrti, izražavajući sućut Arafatovoj obitelji i narodu.

Solana je istaknuo da će se Arafatu najveća počast odati "intenziviranjem napora na uspostavi miroljubive i održive palestinske države".

Vođa izraelskih laburista Shimon Peres, koji je zajedno s Arafatom 1994. dobio Nobelovu nagradu za mir, ocijenio je da je palestinsko vođa počinio "pogrešku kada je krenuo putem terorizma".

"Ovih nekoliko posljednjih godina želio je podršku širokih masa svog naroda, ali svaki vođa mora znati ići i protiv struje javnog mnijenja". Priznao je, međutim, da je učinio veliku stvar kada je "priznao Izrael u granicama od 1967", bez čega, kako se izrazio, "ništa ne bi bilo moguće".

Belgijski premijer Guy Verhofstadt i ministar vanjskih poslova Karel De Gucht su u priopćenju istaknuli da smrću "predsjednika Jasera Arafata nije izgubljen samo predsjednik Palestinske samouprave već i povijesna ličnost palestinskog naroda".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙