FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

REAKCIJE NA ARAFATOVU SMRT (2)

ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Vijest o smrti predsjednikaPalestinske samouprave i dugogodišnjeg vođe palestinskog naroda JaseraArafata u četvrtak je izazvala niz reakcija svjetskih čelnika.
ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Vijest o smrti predsjednika Palestinske samouprave i dugogodišnjeg vođe palestinskog naroda Jasera Arafata u četvrtak je izazvala niz reakcija svjetskih čelnika.

Papa Ivan Pavao II. "ujedinjen je u boli s palestinskim narodom nakon odlaska palestinskog predsjednika Jasera Arafata", objavio je papin glasnogovornik Joaquin Navarro-Valls.

Sveti Otac je na vijest o Arafatovoj smrti odmah u svojim molitvama spomenuo "mir u Svetoj zemlji, s dvije nezavisne i suverene države", dodao je Navarro-Valls.

Nizozemsko predsjedništvo Europske unije u četvrtak je kazalo da je Jaser Arafat bio "povijesni vođa" palestinskog naroda i izjavilo da će EU i dalje Palestincima pružati podršku u traženju mirnog i pravednog rješenja sukoba na Bliskom istoku.

"S Arafatom, Palestinci su izgubili povijesnog vođu i demokratski izabranog predsjednika, čija privrženost i odanost palestinskom nacionalnom pitanju nikada nije bila upitna", kazao je nizozemski ministar vanjskih poslova Ben Bot, u izjavi danoj u ime EU-a.

EU je poslala izraze sućuti Arafatovoj supruzi Suhi, Arafatovoj obitelji i čitavom palestinskom narodu.

"Svi napori života Jasera Arafata bili su usmjereni na vođenje Palestinaca ka nezavisnoj državi i stvaranju suverene palestinske države koja je u stanju preživjeti", kazao je na vijest o Arafatovoj smrti njemački kancelar Gerhard Schroeder.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer sa svoje je strane kazao da Arafatova smrt znači i "kraj jedne ere".

Irski premijer Bertie Ahern izrazio je žaljenje zbog odlaska čovjeka koji je "bio ključni simbol za nacionalno jedinstvo palestinskog naroda".

"Karizma predsjednika Arafata, njegova neumorna borba za priznanjem prava njegova naroda učinile su ga jednom od najbitnijih političkih figura našeg vremena", ocijenila je sa svoje strane španjolska vlada.

Jordanska kraljevska obitelj objavila je u četvrtak, nakon vijesti o Arafatovoj smrti, da će članovi jordanske kraljevske obitelji 40 dana provesti u žalosti za Jaserom Arafatom, dok je u zemlji proglašena trodnevna žalost tijekom koje će zastave biti spuštene na pola koplja, a sve će javne ustanove biti zatovorene.

Jordanska je vlada u svom priopćenju izrazila uvjerenje da će "palestinski narod, usprkos svoje duboke boli, znati nastaviti s naporima za uspostavom nezavisne palestinske države".

Kineski predsjednik Hu Jintao rekao je da Arafatovom smrću nisu izgubili samo palestinci. "Njegova smrt nije samo gubitak za palestinski narod, i kineski je narod izgubio velikog prijatelja. Arafat je bio sjajan vođa i izuzetan političar", stoji u izjavi kineskog predsjednika.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je izrazilo sućut palestinskom narodu, ističući da je Arafat bio simbol palestinskog otpora.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton je sa svoje strane kazao kako mu je žao da Arafat 2000. godine, tijekom pregovora u Camp Davidu, nije znao iskoristiti priliku da realizira san palestinskog naroda.

"Bez obzira kako Arafata drugi doživljavaju, Palestinci ga smatraju ocem nacije. Žao mi je da je 2000. godine propustio priliku da ostvari san tog naroda i molim za dana kada će se ostvariti snovi palestinskog naroda o nezavisnoj džavi i boljem životu", kazao je Clinton.

Švicarski predsjednik Joseph Deiss je, izražavajući sućut palestinskom narodu, kazao da je Arafat bio "otvorena i karizmatična ličnost", te dodao da će Bern "nastaviti podržavati napore međunarodne zajednice za stvaranjem nezavisne palestinske države".

Japanski premijer Junichiro Koizumi izrazio je sućut povodom Arafatove smrti, te istaknuo kako se nada da će "Palestinci unatoč svojoj tuzi, nastaviti putem koji vodi ka miru i napretku u regiji".

Izrazima sućuti, koji dolaze iz svih krajeva svijeta, pridružio se i indijski predsjednik A. P. J. Abdul Kalam.

"Palestinski narod nije izgubio samo velikog rodoljuba već i velikog vizionara čija je jedina ambicija u životu bila da palestinskom narodu osigura domovinu", kazao je indijski predsjednik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙