FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATSKOM PREMIJERU PREDOČITI PROBLEME IZBJEGLIH SRBA

ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - Više udruga izbjeglih Srba izHrvatske u Srbiji i Crnoj Gori, pozdravljajući dolazak hrvatskogpremijera Ive Sanadera u Beograd, najavljen za 15. studenoga,upozorilo je da problemi njihova povratka i pitanje imovine i drugihprava moraju biti jedna od važnih tema predstojećih razgovora, pišubeogradske "Večernje novosti" od srijede.
ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - Više udruga izbjeglih Srba iz Hrvatske u Srbiji i Crnoj Gori, pozdravljajući dolazak hrvatskog premijera Ive Sanadera u Beograd, najavljen za 15. studenoga, upozorilo je da problemi njihova povratka i pitanje imovine i drugih prava moraju biti jedna od važnih tema predstojećih razgovora, pišu beogradske "Večernje novosti" od srijede.

"Pokušaj hrvatske Vlade da programom stambenog zbrinjavanja izbjegne vraćanje stanarskih prava za oko 40 tisuća srpskih prognanika, samo pokazuje da Zagreb nema iskrenu želju da se Srbi vrate u Hrvatsku, niti da im se vrati imovina", ističu predstavnici devet udruženja izbjeglih Srba, te navode da od Hrvatske "treba zahtijevati bezuvjetno vraćanje stanarskih prava svima kojima je to Tuđmanova vlast onemogućila".

Mile Dakić, predsjednik Udruženja za povratak Srba u Hrvatsku, u izjavi za taj list upozorio je i na odugovlačenje u rješavanju pitanja mirovina, jer je od 6000 zahtjeva - kako tvrdi - u godinu dana riješeno samo 600. Branko Lubovac, predsjednik Upravnog odbora udruženja "Demokratske inicijative za Knin" kaže da se ponavlja situacija kakva je bila prilikom posjeta hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića prije dvije godine, jer "opet ne postoji inicijativa s hrvatske strane za sastanak s predstavnicima prognanika, na kojem bi iznijeli probleme koji ometaju brži povratak Srba i njihove imovine".

Predstavnici udruga izbjeglih Srba će, prenose "Večernje novosti", srbijanskom premijeru Vojislavu Koštunici i predsjedniku Srbije Borisu Tadiću dostaviti spisak problema i prioriteta u rješavanju prepreka povratku izbjeglih i njihove imovine u Hrvatskoj, kako bi ih oni predstavili hrvatskom premijeru Sanaderu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙