FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NIZOZEMSKOJ PRIJETI SPIRALA NASILJA

ZAGREB/DEN HAAG, 10. studenog 2004. (Hina) - Akcija velikih razmjerakoju je u srijedu vodila policija u den Haagu u potrazi za teroristimanedefinirana porijekla slijedila je nakon što je ubojstvo sineasta zakoje je osumnjičen radikalni islamist potaknulo val nemira u jednoj odnajliberalnijih europskih zemalja.
ZAGREB/DEN HAAG, 10. studenog 2004. (Hina) - Akcija velikih razmjera koju je u srijedu vodila policija u den Haagu u potrazi za teroristima nedefinirana porijekla slijedila je nakon što je ubojstvo sineasta za koje je osumnjičen radikalni islamist potaknulo val nemira u jednoj od najliberalnijih europskih zemalja.

Kako su u srijedu javljali mediji citirajući policijske izvore, granatu su na policajce bacili navodni teroristi opkoljeni u nekome stanu nedaleko od željezničke postaje Holland Spoor, te pritom ranili trojicu policajaca.

Agencije su javljale i o prisustvu snajperista na krovovima te da je na licu mjesta bilo gotovo 200 policajaca, dok je policija potvrdila da je zračni prostor iznad den Haaga bio privremeno zatvoren i da su u akciji sudjelovale i postrojbe specijalne policije.

Okružni tužitelj Han Moraal na konferenciji za novinare nije želio reći za koliko se osoba traga niti odgovoriti na pitanje je li operacija lova na teroriste u vezi s ubojstvom filmskog režisera.

Nizozemske su vlasti u stanju pripravnosti od 2. studenoga, kada je ubijen, po ocjeni radikalnih islamista, nepoćudni filmski režiser Theo van Gogh.

Ubojstvo, za koje je osumnjičen 26-godišnjak marokanskog porijekla, potaknulo je val protuislamskog raspoloženja u vrlo liberalnoj Nizozemskoj, pa su zabilježeni proteklih dana pokušaji podmetanja požara u nekoliko džamija i eksplozija bombe u islamskoj školi.

Španjolski list El Mundo vidi u tome početak spirale fanatizma i u svome broju od srijedu upozorava da je "situacija krajnje ozbiljna jer je pokrenuta spirala akcije i rekacije čime je na površinu isplivao fanatizam u samome srcu 'civilizirane' Europe".

Agencija France presse prenosi da je od 16 milijuna Nizozemaca njih 944.000 su muslimanske vjeroispovijesti, odnosno 5,8 posto od ukupnog stanovništva.

Prema procjenama među njima je oko 5 posto radikalnih muslimana, odnosno 47.000 osoba.

Obavještajne službe procjenjuju da je od 100 do 200 ekstremista aktivno u Nizozemskoj i da su uglavnom stigli iz inozemstva kako bi novačili članove za oružani Džihad.

U Nizozemskoj je oko 3,08 milijuna alohtona, a tim se pojmom označavaju ne samo stranci u punom smislu te riječi već i osobe stranog porijekla rođene u Nizozemskoj ali kojima je barem jedan od roditelja rođen u inozemstvu.

Među nijima je 306.000 osoba marokanskog porijekla iz prve ili druge generacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙