FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 9. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 9. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Sindikalne središnjice ocijenile su danas da predložena porezna reforma predviđa samo kozmetičke promjene jer umjesto da se novim poreznim zakonima smanji jaz između bogatih i siromašnih, izvjesno je da će se on još povećati. Čelnici sindikalnih središnjica najavili su na konferenciji za novinare da će se oštro usprotiviti prijedlogu reforme na popodnevnoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV). Prema HDZ-ovoj predizbornoj jamstvenoj kartici, porezna reforma trebala je osigurati jačanje poduzetništva i standarda građana ali to postojeći prijedlog neće omogućiti, smatraju sindikalci.

ZAGREB - Sajmovi INFO, Interliber i Educa plus izraz su nastojanja Hrvatske da uhvati i zadrži priključak s najrazvijenijim zemljama svijeta u znanju i informatici, znanstveno-tehnološki najdinamičnijoj i najprodornijoj gospodarskoj grani, istaknuo je ministar kulture Božo Biškupić otvarajući danas na Zagrebačkom Velesajmu te tri specijalizirane sajamske priredbe. INFO, 36. međunarodni sajam informacijske tehnologije, telekomunikacije, novih medija, Interliber, 27. međunarodni sajam knjiga, te Educa plus, 2. izložba poslovnog obrazovanja i upravljanja ljudskim potencijalima okupit će do 13. studenog na površini većoj od 25.000 četvornih metara ukupno oko 500 domaćih i stranih izlagača.

ZAGREB - Demokratski centar (DC) aktualizirao je danas ideju o osnivanju saborske televizije, a zastupnik DC-a u Hrvatskom saboru Frano Piplović predstavio je novinarima zakonski prijedlog o toj televiziji. Saborska televizija tonski bi i slikovno snimala sve službene aktivnosti parlamenta, javnosti bi omogućila da prvi put prati i rad odbora, a njen bi se program uživo i bez naknade, distribuirao zainteresiranim radijskim i televizijskim postajama. Saborska televizija osnovala bi se kao poseban odjel unutar Tajništva Hrvatskog sabora, 'startala' bi počekom iduće godine, a financirala bi se iz proračunskih sredstava namijenjenih Saboru.

ZAGREB - SDP u današnjem priopćenju podsjeća da je prošlo nekoliko tjedana od kada je predsjedniku udruge Iskorak Dorinu Manzinu e-mail porukom s računala Ministarstva obrane zaprijećeno smrću, da je u međuvremenu bio na meti nasilnika, i da najavljene istrage još nisu dale rezultata. SDP postavlja otvoreno pitanje MORH-u i Vladi, kakva je sigurnost ukoliko se prijeti iz takve institucije kao što je MORH te koji su razlozi da hrvatska javnost do danas ništa ne zna o tijeku i rezultatima istrage. U priopćenju se dodaje da SDP očekuje jasno očitovanje Vlade, efikasnu istragu nadležnih institucija i sankcioniranje počinitelja.

ZAGREB - U zavodima za javno zdravstvo u Zagrebu, Rijeci i Splitu otvoreni su Centri za savjetovanje, besplatno i anonimno testiranje na HIV/AIDS, gdje će zainteresirani također moći dobiti informacije o liječenju te psihosocijalnoj pomoći, rečeno je na današnjem okruglom stolu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Po riječima epidemiologa Bernarda Kaića, HZJZ planira u suradnji s nevladinim udrugama osnovati 10 takvih savjetovališta za građane koji su bili izloženi riziku oboljenja u prošlosti, kako bi ih pokušali osloboditi straha i dvojbi.

ZAGREB/KOPRIVNICA - Sudionici dvodnevnog 17. susreta ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), koji danas završava u Koprivnici, predlažu Ministarstvu financija donošenje selektivne stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) za ugostiteljstvo, slično kao u drugim turističkim zemljama. Među zaključcima tog skupa je i odluka o nastavku akcije 'Pravo na čašu vina' te dalje ustrajavanje na izmjeni Zakona o sigurnosti prometa na cestama, tako da dopuštena razina alkohola u krvi za vozače iznosi do 0,5 promila.

ZAGREB - Sindikat državnih službenika i namještenika i Sindikat vojnih službenika i namještenika zatražili su danas da se njihovim predstavnicima napokon omogući sudjelovanje u izradi pravilnika o kojima ovisi socijalni položaj službenika i namještenika u MORH-u i OSRH-u. Sindikati u pismu ministru obrane Berislavu Rončeviću tvrde da je MORH po tko zna koji put izigrao dogovoreno sa sindikatima, pokazujući time što misli o svojim socijalnim partnerima i socijalnom dijalogu.

ZAGREB - Predstavnici triju sindikata prosvjete i znanosti ocijenili su jučerašnji sastanak u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa "bezuspješnim i promašenim". Na sindikalni nacrt sporazuma o partnerstvu u obrazovanju i znanosti, u kojemu su navedeni zahtjevi za povećanjem plaća, većem izdvajanju za prosvjetu i rokovi izvršenja, predstavnici Ministarstva ponudili su samo deklarativni tekst, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare čelnika sindikata školstva i znanosti. Tekst Ministarstva ne nudi nikakve rokove i obveze, kazao je predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Mato Elkaz.

OSIJEK - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) izvijestio je danas u Osijeku kako je, na temelju vlastitih izračuna i praćenja porasta troškova, utvrdio da je sindikalna košarica za četveročlanu obitelj u Slavoniji i Baranji u listopadu iznosila 4.962 kune, a prosječno isplaćena plaća u toj regiji 3.313 kuna. Regionalni povjerenik Sindikata Ante Krajina kazao je na konferenciji za novinare kako, s obzirom na minimalne životne potrebe i prosječno isplaćenu plaću u regiji, četveročlana obitelj može pokriti troškove za 17 dana u mjesecu.

ČAJKOVCI - Skupina mještana Čajkovca, sela nedaleko od Slavonskog Broda, traktorima je danas zapriječila pristupe državnoj zemlji u Čajkovcima. Nezadovoljni su, kažu, načinom raspolaganja državnom zemljom u općini Vrpolje. Član Općinskog vijeća Ivo Kotarac kaže kako je glavni razlog prosvjeda to što općinsko vodstvo ne poštuje sudsku odluku o zabrani raspolaganja prijepornom zemljom dok se ne raspiše nov natječaj. Riječ je o 280 hektara zemlje u čajkovečkoj katastarskoj općini. Kotarac je, podsjetivši kako je o svemu izvijestio i mjerodavno ministarstvo, najavio da će, ne bude li odgovora, u petak blokirati i cestu Velika Kopanica - Vrpolje.

ZAGREB - Književno-publicističku nagradu "Bili smo prvi kad je trebalo" "Podravkine" Udruge branitelja (UBIUDR) za najbolju knjigu o Domovinskom ratu 2004. dobio je danas Miro Međimorec za knjigu "Piše Sunja Vukovaru". Odlukom Prosudbenog povjerenstva to je najbolja knjiga o Domovinskom ratu objavljena od 1. listopada 2003. do 1. listopada 2004., a nagrađenu knjigu objavila je Naklada "Pavičić". Nagradu je na svečanosti u Društvu hrvatskih književnika dobitniku uručio predsjednik "Podravkine" Udruge branitelja Mladen Pavković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙