FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOLAR OD PONEDJELJKA NIJE PLATEŽNO SREDSTVO NA KUBI

HAVANA, 9. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Dolar od ponedjeljka višenije platežno sredstvo na Kubi, a dućani, restorani, benzinske postajei hoteli počele su prihvaćati samo kubanski konvertibilni pesos.
HAVANA, 9. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Dolar od ponedjeljka više nije platežno sredstvo na Kubi, a dućani, restorani, benzinske postaje i hoteli počele su prihvaćati samo kubanski konvertibilni pesos.

Kubanci još uvijek imaju rok od šest dana da svoje dolare zamijene za lokalnu valutu, a nakon tog roka će za zamjenu dolara u pesose morati plaćati 10 posto provizije.

"Danas dolar više ne postoji na Kubi", kazao je predsjednik kubanske Središnje banke Francisco Soberon na kubanskoj televiziji.

Komunistička vlada predsjednika Fidela Castra, koja je legalizirala dolar 1993. godine, kazala je da se i na ovaj način odlučila boriti protiv sankcija SAD-a prema Kubi.

Iako ovaj korak Havane neće imati velikog utjecaja na Ameriku, stručnjaci smatraju da će na ovaj način Kuba povećati kontrolu nad svojim zalihama novca.

Prema procjenama ekonomista, Kubanci su u posljednja dva tjedna u bankama zamijenili oko 500 milijuna dolara.

Većina Kubanaca konvertibilni peso zovu "chavito" što je ime koje nosi paprinati novac u društvenoj igri Monopoly.

I još jedna zanimljivost - na kovanici od 5 pesosa nalazi se lik revolucionarnog vođe Che Guevare.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙