FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD pozvao Kubu da oslobodi političke zatvorenike

WASHINGTON,5.studenogaHina - Sjedinjene Države su u četvrtak pozvaleKubu da prekine s represijom i oslobodi sve političke zatvorenike.
WASHINGTON,5.studenogaHina - Sjedinjene Države su u četvrtak pozvale Kubu da prekine s represijom i oslobodi sve političke zatvorenike.

"Sjedinjene Države osuđuju zlostavljanje zagovornika mirnih promjena i reformi, te pozivaju režim da prekine s represijom i oslobodi sve političke zatvorenike", rekao je u priopćenju glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Režim Fidela Castra je u ožujku 2003. započeo široku akciju protiv boraca za politička prava, a osudio je 75 osoba na zatvorske kazne prosječne duljine 20 godina.

Unatoč osudama iz svijeta te koracima koje su EU i SAD poduzeli, potičući kubanski režim da oslobodi te zatvorenike "represija na Kubi se nastavlja", upozorio je Boucher.

Neki od zatvorenika su pribjegli štrajku, a drugi su pak bili premlaćeni, kaže se u priopćenju.

"Čak su i ozbiljno bolesni zatvorenici koji su oslobođeni, predmet dnevnog zlostavljanja i ponovnog uhićivanja", navodi Boucher.

Boucher kaže da će Kuba biti spremna za mirni prijelaz u demokraciju tek kad u njoj zaživi civilno društvo i kad bude poštovala temeljne slobode građana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙