FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TURSKA: SUD ODBACIO ZAHTJEV ZA OSLOBAĐANJE ALI AGCE

ISTANBUL,8. studenoga(Hina/AFP) - Istanbulski sud odbacio je uponedjeljak zahtjev za prijevremeno oslobađanje Mehmeta Ali Agce, kojije 1981. pokušao atentat na papu Ivana Pavla II, proglasivši senanadležnim za odlučivanje o tom pitanju.
ISTANBUL,8. studenoga(Hina/AFP) - Istanbulski sud odbacio je u ponedjeljak zahtjev za prijevremeno oslobađanje Mehmeta Ali Agce, koji je 1981. pokušao atentat na papu Ivana Pavla II, proglasivši se nanadležnim za odlučivanje o tom pitanju.

Agcin odvjetnik Dogan Yildirim, objasio je novinarima pred sudom da je podnio zahtjev za klijentovo oslobađanje prije odsluženja kazne na temelju novog kaznenog zakona koji je u Turskoj usvojen krajem rujna, u sklopu usklađivanja s pravnim normama EU-a.

Novi zakon dvostruko je smanjio najvišu kaznu predviđenu za oružanu pljačku, jednu od dvije glavne inkriminacije po kojima je u Turskoj osuđen Agca.

Nakon što se sud proglasio nenadležnim, odvjetnik je najavio da će zahtjev podnijeti drugom, nadležnom, turskom sudu, ne precizirajući kojem.

Mehmet Ali Agca odslužio je deset godina u zatvoru u Italiji zbog pokušaja ubojstva Ivana Pavla II, koji je teško ranjen 13. svibnja 1981. na trgu Sv. Petra u Rimu. Nakon što je obuhvaćen amnestijom talijanskih vlasti, godine 2000. izručen je Turskoj.

Po povratku u Tursku, osuđen je na 10 godina zatvora zbog ubojstva jednog poznatog turskog novinara 1979. i na još sedam godina zbog oružane pljačke.

Odvjetnici procjenjuju da bi Agca (46) za ubojstvo novinara trebao biti obuhvaćen zakonom o amnestiji iz 2002., te primjena novog kaznenog zakona omogućuje njegovo prijevremeno oslobađanje.

Novi kazneni zakon stupit će na snagu u travnju 2005., no turski sudovi počeli su prije vremena oslobađati zatvorenike sukladno novom revidiranom zakonu i načelu primjene povoljnijeg zakona za optuženika.

Bivši bugarski komunistički režim i sovjetske tajne službe sumnjičene su kao naredbodavci atentata na papu čiji je izvršitelj bio Mehmet Ali Agca, bivši pripadnik militantne ultraljevičarske skupine "Sivi vukovi", no te sumnje nikada nisu dokazane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙