FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GRČKA UPUTILA PROSVJED TURSKOJ ZBOG POVREDE GRANICE

ATENA, 26. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Grčka je u utorak uputilaprosvjed Turskoj zbog porasta broja povreda zračnog i morskog prostorašto su ih počinili turski vojnici, što bi, tvrdi Atena, moglo narušititurske izglede za početak pregovora o ulasku u Europsku uniju.
ATENA, 26. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Grčka je u utorak uputila prosvjed Turskoj zbog porasta broja povreda zračnog i morskog prostora što su ih počinili turski vojnici, što bi, tvrdi Atena, moglo narušiti turske izglede za početak pregovora o ulasku u Europsku uniju.

Manje od dva mjeseca prije europskoga glasovanja o preporuci Europske komisije o početku pregovora s Turskom, Atena kaže da neće "zatvoriti oči" pred turskim povredama grčkoga prostora u zadnja četiri dana.

"Doista se povećao broj (povreda), a znate da takvo ponašanje nije nepoznato", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Giorgos Koumoutsakos.

"Uložili smo usmenu žalbu u Ateni i Ankari", dodao je glasnogovornik.

Grčka ministarstva obrane i vanjskih poslova odbila su izdati priopćenje o povredama grčkoga prostora, a izvori agencije Reuters kažu da su turski ratni brodovi uplovili u grčke vode u blizini jednoga spornoga otoka u Egejskome moru, a da je turski vojni zrakoplov nisko nadlijetao grčke fregate uz obalu nedaleko Atene.

Dugogodišnji suparnici Grčka i Turska bili su 1996. godine na rubu rata, a vode nekoliko teritorijalnih sporova, među ostalim i oko nenaseljenih otoka u Egejskome moru i oko podijeljenoga Cipra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙