FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovačka želi od Jukosa otkupiti svoj udio u Transpetrolu

BRATISLAVA, 8. studenog 2004. (Hina/Dpa) - Slovačka vlada želi odruskog naftnog koncerna Jukos otkupiti svoj nekadašnji udio uTranspetrol-u, državnoj tvrtki koja upravlja tim naftovodom.
BRATISLAVA, 8. studenog 2004. (Hina/Dpa) - Slovačka vlada želi od ruskog naftnog koncerna Jukos otkupiti svoj nekadašnji udio u Transpetrol-u, državnoj tvrtki koja upravlja tim naftovodom.

Slovački ministar gospodarstva Pavol Ruško izjavio je u ponedjeljak da su u tijeku pregovori s Jukosom u kojima Bratislava želi za nenavedenu svotu otkupiti svoj nekadašnji 49-postotni udio u naftovodu Transpetrol, prodan ruskom koncernu 2002.

Rusko je za TASR izjavio da se poduzimaju koraci kako bi se zaštitio Transpetrol budući da se "Jukosov nestanak s gospodarske scene čini neizbježnim".

Slovačka vlada trenutno raspolaže većinskim udjelom u Transpetrolu, koji prenosi rusku naftu sa slovačko-ukrajinske granice do rafinerija u Slovačkoj i Češkoj.

Vlada je prodala manjinski udio u naftovodu Jukosu za 74 milijuna dolara u vrijeme kada je ruska vlada provodila istragu protiv te tvrtke i protiv njezina nekadašnjeg izvršnog direktora Mihaila Hodorkovskog zbog sumnje u utaju poreza. Tom je transakcijom Jukos osigurao i opciju kupovine ostatka Transpetrol-a.

Slovački ministar kazao je da se Bratislava nada da će ugovor s Jukosom biti poništen za tri mjeseca nakon čega bi ona mogla prodati manjinski udio u naftovodu drugom privatnom ulagaču. Vlada i dalje želi zadržati većinski udio u Transpetrolu, naglašava ministar Ruško.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙