FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jukos želi razmotriti mogućnost stečaja

MOSKVA, 3. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Naftni div Jukos održat će20. prosinca skupštinu dioničara radi donošenja odluke o objavistečaja odnosno o likvidaciji tvrtke nakon niza velikih računa na imeneplaćenih poreza, objavio je u srijedu izvršni direktor te kompanijeSteven Theede.
MOSKVA, 3. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Naftni div Jukos održat će 20. prosinca skupštinu dioničara radi donošenja odluke o objavi stečaja odnosno o likvidaciji tvrtke nakon niza velikih računa na ime neplaćenih poreza, objavio je u srijedu izvršni direktor te kompanije Steven Theede.

Na konferenciji za novinare Theede je izjavio da najveća ruska kompanija za izvoz nafte ne može nastaviti normalno poslovanje nakon najnovijeg, ovog tjedna dostavljenog računa na ime neplaćenih poreza, koji je dosegnuo 6,7 milijardi dolara.

Theede je novi račun za 2002. nazvao "nečim što nadmašuje čak i pojam nečuvenog. Toliko je apsurdan da vas tjera na smijeh", ističe on. "Situacija u kojoj se nalazimo jednostavno je neodrživa. Ne možemo dugo izdržati ovako".

Usprkos tom upozorenju, Theede je ustrajao na ocjeni da će Jukos ove godine ostvariti ciljanu proizvodnju od 86 do 87 milijuna tona (1,73-1,75 milijuna barela dnevno).

Novi račun na ime neplaćenog poreza nadovezao se na četiri milijarde dolara koje Jukos još duguje za 2000. i 2001, te na nove račune u vrijednosti 3,4 milijarde dolara, upućene njegovoj glavnoj proizvodnoj jedinici Jugansku.

Time se Jukosov dug penje na ogromnih 14 milijardi dolara, što je znatno više od njegove tržišne kapitalizacije, pa neki analitičari zaključuju da je kompanija zapravo postala bezvrijedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙