FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN: iznimke od zabrane rada nedjeljom protivne zaštiti tržišnog natjecanja

ZAGREB, 8. studenog 2004. (Hina) - Vijeće za zaštitu tržišnognatjecanja drži kako iznimke od pravila zabrane rada nedjeljom, kakose Nacrtom Zakona o trgovini predviđa, nisu u skladu s načelimazaštite tržišnog natjecanja, odnosno Vijeće smatra da bi se izuzećatrebala primjenjivati temeljem kriterija tržišne snage poduzetnika, ane po kriteriju 'obiteljskih prodavaonica'.
ZAGREB, 8. studenog 2004. (Hina) - Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja drži kako iznimke od pravila zabrane rada nedjeljom, kako se Nacrtom Zakona o trgovini predviđa, nisu u skladu s načelima zaštite tržišnog natjecanja, odnosno Vijeće smatra da bi se izuzeća trebala primjenjivati temeljem kriterija tržišne snage poduzetnika, a ne po kriteriju 'obiteljskih prodavaonica'.

U izvješću sa 29. sjednice Vijeća, održane 3. i 4. studenog, navodi se stav Vijeća da bi se eventualna izuzeća od opće zabrane rada nedjeljom, osim onih uobičajenih, npr. kad se radi o kioscima, cvjećarima, benzinskim postajama, itd., trebala primjenjivati temeljem kriterija tržišne snage poduzetnika.

Također, Vijeće je mišljenja da dio koji se odnosi na nepošteno tržišno natjecanje, treba detaljnije i jasnije urediti, naročito u dijelu koji određuje da se nepoštenim tržišnim natjecanjem smatra prodaja robe ispod njene nabavne cijene.

Temeljem zahtjeva Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, koje je zahtjevalo ocjenu Nacrta Zakona o trgovini, Vijeće je razmatralo i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energiji i Prijedlog Zakona o tržištu električne energije.

Prema mišljenju članova Vijeća, u navedene zakonske prijedloge treba uvrstiti posebno poglavlje pod nazivom 'Tržišno natjecanje', kojim će se posebno urediti nadležnost i suradnja u pitanjima iz područja zaštite tržišnog natjecanja. Također, Vijeće je istaknulo potrebu preciznijeg definiranja povlaštenog kupca u odnosu na tarifne kupce i potrebu utvrđivanja jednakih kriterija za obračunavanje cijena opskrbe i potrošnje energije za sve povlaštene kupce, sukladno praksi zemalja Europske unije.

Temeljem zahtjeva autoškole Eurosport iz Zagreba, Vijeće je utvrdilo i da odredbe dvaju članaka Zakona o sigurnosti prometa na cestama predstavljaju ograničavanje tržišnog natjecanja jer ne omogućavaju svim autoškolama, ukoliko to žele, osposobljavanje kandidata za vozače iz predmeta pružanja prve pomoći.

Naime, taj je zakon preuzeo rješenje dotad važećeg zakona po kojem autoškole koje su imale ovlaštenje za takvo osposobljavanje kandidata i nadalje mogu nastaviti sa osposobljavanjem, dok se drugim autoškolama onemogućava dobivanje ovlaštenja za takvo osposobljavanje.

Temeljem zahtjeva Udruge servisa vatrogasnih aparata iz Zagreba, pak, u kome se tražilo mišljenje i prijedlog Agencije u svezi načina određivanja minimalne cijene servisa vatrogasnih aparata, Vijeće je utvrdilo da svako dogovaranje o cijenama pa tako i utvrđivanje minimalnih cijena predstavlja kršenje odredbi Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙