FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NIZOZEMSKA: EKSPLOZIJA U ISLAMSKOJ ŠKOLI, NEMA ŽRTAVA

DEN HAAG, 8. studenog 2004. (Hina) - U islamskoj školi u Eindhovenu,na jugoistoku Nizozemske u ponedjeljak ujutro došlo je do eksplozije,ali nije bilo žrtava, a policija je ocijenila da je ona povezana subojstvom redatelja Thea van Gogha, izvijestila je nizozemska agencijaANP.
DEN HAAG, 8. studenog 2004. (Hina) - U islamskoj školi u Eindhovenu, na jugoistoku Nizozemske u ponedjeljak ujutro došlo je do eksplozije, ali nije bilo žrtava, a policija je ocijenila da je ona povezana s ubojstvom redatelja Thea van Gogha, izvijestila je nizozemska agencija ANP.

Eksplozija je odjeknula oko 3,30 po lokalnom vremenu i jako je oštetila ulazak u školu. Gradonačelnik Alexander Sakkers je rekao na državnom radiju da u eksploziji nije bilo žrtava, ali da su svi u toj četvrti "pod šokom".

On je dodao da su sva mjesta povezana s islamom i muslimanima, a posebno vjerske škole i kulturna društva, pod pojačanim nadzorom nakon ubojstva Thea van Gogha, ali da će se nazor dodatno pojačati. Nizozemski režiser i pisac van Gogh, poznat po svom beskompromisnom zalaganju za toleranciju i ravnopravnost ubijen je prošlog utorka. Svojim je radom, posebno o podređenom statusu žena u islamskom svijetu, izazvao negodovanje ekstremnih muslimanskih krugova.

Osoba osumnjičena za ubojstvo poznatog filmskog stvaratelja van Gogha ima i marokansko državljanstvo, a zbog njegove povezanosti s radikalnim islamom nizozemske vlasti strahuju od mogućih napada na muslimansku zajednicu u znak odmazde. Ovog vikenda izvedeni su pokušaji podmetanja požara u tri džamije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙