FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UBIJEN KONTROVERZNI NIZOZEMSKI SINEAST THEO VAN GOGH

ZAGREB/AMSTERDAM, 2. studenog 2004. (Hina) - Nizozemski sineast Theovan Gogh, poznat po oštrim stajalištima i polemikama, autor filma onasilju nad ženama u islamskom društvu kojim je razgnjevio muslimane,ubijen je u Amsterdamu u utorak ujutro, objavila je policija aprenijeli nizozemski mediji.
ZAGREB/AMSTERDAM, 2. studenog 2004. (Hina) - Nizozemski sineast Theo van Gogh, poznat po oštrim stajalištima i polemikama, autor filma o nasilju nad ženama u islamskom društvu kojim je razgnjevio muslimane, ubijen je u Amsterdamu u utorak ujutro, objavila je policija a prenijeli nizozemski mediji.

Van Gogh (47) ubijen je u središtu grada, objavila je policija te priopćila da je osumnjičenik uhićen na mjestu događaja, nakon razmjene vatre u kojoj je on ranio policajca, a sam je ranjen u nogu.

Van Goghov kratki film "Submission" (Pokornost) razgnjevio je nizozemske muslimane zbog autorova portretiranja muslimanki koje trpe zlostavljanja svojih bračnih partnera. U filmu su objavljena svjedočanstva četiriju žena koje su bile prisiljene stupiti u dogovoreni brak i u toj su zajednici batine, bičevanje i silovanje dopustiva pojava.

Središnja poruka 10-minutnog filma "Submission, dio 1", su sure iz Kurana u kojima se propovijeda da muslimanka mora biti u svemu podređena Alahu, a njihovi ih muškarci mogu batinati kada ocijene da su žene prekršile pravila.

Van Gogh, kojega su zbog njegove otvorene kritike već nazivali nizozemskim Michaelom Mooreom, najavljivao je da će film poslati katarskoj televiziji Al Jazeeri, koja ne preza emitirati poruke terorističkog vođe Osame bin Ladena pa stoga može prikazati i "Submission".

Film eskplicitno prikazuje i tragove biča na ženskim leđima i lice žene pretvoreno u krvavu kašu kad su je obradile suprugove šake.

Van Gogh je primao prijetnje ranije ove godine nakon što je njegov "Submission" bio prikazan na nacionalnoj televiziji, a prijetnjama je bila izložena, te joj je i odobrena policijska zaštita, političarka Ayaan Hirsi Ali, porijeklom iz Somalije. Danas nizozemska državljanka i zastupnica u parlamentu, Hirsi Ali je prije 12 godina izbjegla iz svoje domovine pred dogovorenom bračnom zajednicom.

Prema nizozemskim medijima, Van Gogh je snimao film o populističkom vođi Pimu Fortuynu, čelniku desničarske stranke koja se protivila imigraciji. Njega je u svibnju 2002. usmrtio aktivist za prava životinja nekoliko dana prije nego što je Fortuynova stranka trebala izboriti drugo mjesto na općim izborima.

Van Gogh je snimio dvadesetak filmova, napisao tri knjige i surađivao s desetak dnevnika ili časopisa u kojima je iznosio često oštra stajališta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙