FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOGUŠ: KAČIĆ MIOŠIĆ UTRO PUT HRVATSKOM NARODNOM PREPORODU

MOSTAR, 6. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatske akademijeznanosti i umjetnosti (HAZU) Milan Moguš ocijenio je u subotu uMostaru kako je književnik fra Andrija Kačić Miošić jedan odnajznačajnijih hrvatskih pisaca jer je "utro put Hrvatskom narodnompreporodu" i sustavno radio na očuvanju nacionalne svijesti.
MOSTAR, 6. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Milan Moguš ocijenio je u subotu u Mostaru kako je književnik fra Andrija Kačić Miošić jedan od najznačajnijih hrvatskih pisaca jer je "utro put Hrvatskom narodnom preporodu" i sustavno radio na očuvanju nacionalne svijesti.

"Fra Andrija Kačić Miošić je otkrio duhovnu i jezičnu povezanost hrvatskoga narodna Bosne Srebrene koja se protezala od Budima do mora", rekao je Moguš tijekom jednodnevnog Znanstvenog simpozija u Mostaru posvećenog 300. obljetnici rođenja tog franjevca i prosvjetitelja koji je jedno vrijeme službovao i u Mostaru.

Predsjednik HAZU-a dodao je, govoreći o fra Andrijinom najvažnijem djelu "Razgovor ugodni naroda slovinskog", kako se radi o ostvarenju iznimno značajnim za kasnije normiranje hrvatskog jezika.

Dekan Pedagoškog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Šimun Musa istaknuo je kako u djelu "Razgovor ugodni" najvećim uspjehom smatra "uvjerljivo i spontano ukazivanje na istinu o svom narodu".

Mostarski književnik fra Andrija Nikić potaknuo je na Znanstvenom simpoziju inicijativu da se utemelji Zaklada posvećena fra Andriji Kačiću Miošiću iz koje bi se financirala izobrazba mladeži iz siromašnih obitelji.

Nakon održanog Znanstvenog simpozija sudionici su posjetili Samostan Hercegovačkih franjevaca i tamošnju knjižnicu kao i Svetište Kraljice mira u Međugorju.

Fra Andrija Kačić Miošić osobitu je popularnost stekao upravo djelom "Razgovor ugodni". Stil i stih posudio je iz narodne pjesme, a želio je da siromasi, težaci i pastiri uče i uživaju u njegovim djelima. Kačićeva je knjiga doživjela golemu popularnost ne samo u Dalmaciji nego i u drugim hrvatskim krajevima.

Kačić je umro 14. prosinca 1760. u Zaostrogu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙