FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SEUL I WASHINGTON ŽELE NASTAVITI PREGOVORE SA SJEVERNOM KOREJOM

SEUL, 6. studenog 2004. (Hina/AFP) - Američki predsjednik George W.Bush i njegov južnokorejski kolega Roh Moo-Hyun dogovorili su se da ćeudvostručiti napore kako bi se nastavili multilateralni pregovori oobustavi programa nuklearnog naoružavanja Sjeverne Koreje, priopćilesu u subotu južnokorejske vlasti.
SEUL, 6. studenog 2004. (Hina/AFP) - Američki predsjednik George W. Bush i njegov južnokorejski kolega Roh Moo-Hyun dogovorili su se da će udvostručiti napore kako bi se nastavili multilateralni pregovori o obustavi programa nuklearnog naoružavanja Sjeverne Koreje, priopćile su u subotu južnokorejske vlasti.

Dvojica čelnika dogovorili su se o tomu u telefonskom razgovoru u petak navečer, kada je Roh čestitao Georgeu Bushu na ponovnom izboru za predsjednika, kazao je službeni predstavnik ureda južnokorejskog predsjednika Kim Jong-Min.

"Predsjednik Roh je predložio da obje zemlje na prvo mjesto stave rješavanje sjevernokorejskog nuklearnog pitanja kako bi pokrenuli događaje koji će omogućiti uspostavu mira na korejskom poluotoku", kazao je.

"Predsjednik Bush je potvrdno odgovorio", dodao je.

Kriza je izbila u listopadu 2002. kada su američke vlasti izjavile da je Sjeverna Koreja na bilateralnom susretu priznala da nastavlja raditi na tajnom programu obogaćivanja urana.

Sjeverna Koreja poslije je opovrgnula da radi na tom programu i zatražila pomoć u hrani i energiji, kao i diplomatske ustupke u zamjenu za napuštanje programa proizvodnje nuklearnog oružja s plutonijem koji je zamrznut 1994.

Han Song-Ryol, zamjenik voditelja sjevernokorejskog izaslanstva u Ujedinjenim narodima izjavio je ovog tjedna za južnokorejski liberalni dnevni list Hankyoreh da se Pjongjang ne protivi šestočlanim pregovorima, ali duboku sumnja u nakane SAD-a: "Sumnjamo da je SAD iskoristio šestočlane pregovore kako bi dobio na vremenu prije nego zauzme našu zemlju", kazao je, dodavši da je neprijateljsko držanje Washingtona potaknulo Pjongjang da pojača svoju "nuklearnu moć odvraćanja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙