FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POWELL U TOKIJU RADI SJEVERNOKOREJSKE NUKLEARNE KRIZE

TOKIO, 23. listopada 2004. (Hina/AFP) - Američki državni tajnik ColinPowell doputovao je u subotu u Japan, prvu etapu trodnevne turneje posjeveroističnoj Aziji, u pokušaju ponovnog pokretanja višestranačkihpregovora o sjevernokorejskoj nuklearnoj krizi.
TOKIO, 23. listopada 2004. (Hina/AFP) - Američki državni tajnik Colin Powell doputovao je u subotu u Japan, prvu etapu trodnevne turneje po sjeveroističnoj Aziji, u pokušaju ponovnog pokretanja višestranačkih pregovora o sjevernokorejskoj nuklearnoj krizi.

Tijekom 20-satnog posjeta Powell bi se trebao susresti s premijerom Junichirom Koizumijem i svojim kolegom Nobutakom Machimurom.

Trebao bi razgovarati i o Iraku gdje je Japan prije više mjeseci rasporedio 600 vojnika na jugoistoku zemlje, a ta će misija vjerojatno biti produžena.

Među bilateralnim pitanjima o kojima će razgovarati ističu se američko vojno prisustvo u Okinawi, izvor sukoba s lokalnim stanovništvom, te preraspoređivanje američkih postrojbi u Japanu i okolnom području.

Japan i SAD sudjeluju, pored Kine, obaju Koreja i Rusije, u pregovorima koji bi trebali dovesti do uvjeravanja Pjongjanga da odustane od nuklearnih ambicija.

Šest zemalja već se susrelo triput u Pekingu, no zasad bez rezultata. Četvrti susret trebao se održati u rujnu u Pekingu ali Pjongjang je pooštrio ton spram SAD-a i Južne Koreje i izrazio sumnje u smisao nastavka rasprava.

Powell će se u nedjelju sastati s japanskim kolegom prije odlaska u Peking i Južnu Koreju.

U Južnoj Koreji preraspoređivanje američkih postrojbi trebalo bi se naći na dnevnom redu državnog tajnika, nakon što su nedavno oba saveznika odlučila odgoditi odlazak trećine od 33.900 američkih vojnika prisutnih u Južnoj Koreji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙